Ribnica Zanimivosti

V projekt SloWolf vključena vodilna goteniška volkulja Jasna

Volkulja Julija (Foto: Franc Kljun)

Ribnica – Na Veliki Gori nad Ribnico so člani projektne skupine SloWolf ujeli štiri do pet let staro volkuljo, sicer vodilno samico goteniškega tropa. Opremili so jo z elektronsko ovratnico, s pomočjo katere jo bodo lahko spremljali še eno leto.

Volkulja Julija (Foto: Franc Kljun)

Volkulja Julija (Foto: Franc Kljun)

Projektna skupina SloWolf je sredi avgusta na Veliki Gori nad Ribnico ujela volkuljo in jo opremila z ovratnico za telemetrično spremljanje. Poimenovali so jo Jasna, stara pa naj bi bila od štiri do pet let in je v dobri kondiciji. Jasna je vodilna samica goteniškega tropa in je mati mladičev, ki so jih v zadnjem času opazili na območju.

Jasna je drugi volk goteniškega tropa, ki ga spremlja omenjena projektna skupina. Leta 2011 so na istem območju ujeli takrat enoletnega volka Luko, vendar pa je spremljanje trajalo le slabih devet mesecev, saj ga je, še preden mu je ovratnica odpadla, povozil avto.

Ovratnico bo Jasna nosila približno eno leto, nato pa se bo sprožil avtomatski mehanizem, s pomočjo katerega ovratnica samodejno odpade. Volkuljo so tudi pregledali in odvzeli vzorce za genske analize, s pomočjo katerih bodo njeno prisotnost v okolju zaznavali tudi po končanem telemetričnem spremljanju. Omogočili pa jim bodo tudi preiskavo sorodstvenih vezi z drugimi volkovi.

Po zadnjih analizah je na območju Slovenije lani živelo med 32 in 39 odraslih volkov. Če prištejemo še volkove, ki živijo na meji med Slovenijo in Hrvaško, bi jih bilo lahko med 36 in 43.

[oglas tip=”180×150″]Italijanski raziskovalci pa so poročali, da so 7. avgusta na območju naravnega deželnega parka Lessinia z videopastjo posneli dva volčja mladiča, ki sta potomca slovenskega volka Slavca in volkulje Julije, ki izvira iz apeninske populacije volkov (dežela Piemont). Slavc je bil prav tako ujet in opremljen s telemetrično ovratnico in je bil tako del projekta SloWolf.

Z ustanovitvijo novega tropa Slavca in Julije je tako na tem območju to po več kot 150 letih prvi znani primer reprodukcije. Hkrati združitev Slavca in Julije pomeni tudi prvi dokumentirani genetski stik dinarsko-balkanske in apeninske populacije volka.

Vir: 24ur.com

Komentiraj