Ribnica

Ribniški trg 2022 – ureditev mestnega jedra (prihodnost ribniškega trga)

Ribniški trg
Ribniški trg

Ribnica, junij 2022 – Po številnih strategijah, načrtih in več letnemu razmišljanju kako oživiti mestno jedro Ribnice je to naposled le uspelo in mesto Ribnica se ponaša z lepo urejenim in živahnim mestnim središčem.

Občina Ribnica se je že vrsto let zavedala problematike stagniranja starega mestnega jedra, praznjenja lokalov, opuščanja dejavnosti v mestu, velikega števila praznih stavb v mestnem središču, ki so kazile podobo mesta.

Na občinski upravi so se sistematično in po korakih lotevali zahtevnih nalog povezanih z urejanjem mestnega jedra. V želji po uspešni izpeljavi projekta so se najprej pogovorili z vsemi lastniki in najemniki lokalov, stanovanj in objektov v samem središču mesta. Zavedali so se namreč, da je najprej in najbolj pomembno pridobiti in upoštevati mnenja lastnikov in najemnikov prostorov. Pomemben vidik je bila tudi jasna in realna slika stanja, ki je lastnikom kljub njihovi izključni pravici do lastnine dala vedeti, da se objekti ne nahajajo v mondenih ali večjih urbanih središčih, ampak da živimo v kraju z le nekaj več kot 3500 prebivalci. Temu primerna je bila tudi okvirna cena najemnin, ki se je morala znižati za polovico, da bi lahko sploh poskušali pridobivati potencialne najemnike. Z veliko mero zaupanja, sodelovanja, angažiranosti nove občinske sile in upoštevanja mnenj so našli skupne točke, ki so začrtale smernice razvoja mestnega jedra. Zavedali so se, da je ključna tudi ureditev upočasnjenega enosmernega prometa skozi mestno jedro, z odstavnimi parkirnimi mesti, urejeno talno in svetlobno označbo vseh javnih površin. Pri pripravi in pridobivanju vseh dovoljenj so istočasno pomagali pri iskanju novih najemnikov. Pripravili so celoten seznam ponujenih in praznih prostorov in objektov in jih intenzivno širše oglaševali in s tem pomagali najti nove najemnike. Glede na takratno ponudbo trgovin in storitvene dejavnosti so imeli ves čas v mislih, kaj še potrebujemo v Ribnici. V sodelovanju lastnikov in občine so le ti pripravili večkratne „hitre zmenke“ oziroma sestanke med ponudniki prostorov in novimi najemniki, kjer so jim le ti predstavili svojo dejavnost in aktivnosti v praznih prostorih. Številni lastniki so se v želji po pridobitvi novega stalnega najemnika bili pripravljeni odpovedati najemnini za nekaj mesecev ali celo leto. Pri plačevanju najemnin se je občina še bolj približala najemnikom in priskočila na pomoč pri subvencioniranju najemnin za določen znesek, v nekaterih primerih celo do polovice mesečne najemnine.

kuhinja na ulici

Tako se je odprlo v središču kar nekaj novih ponudnikov, ki smo jih vsi prebivalci občine veseli. Ponovno se je odprla potrebna kemična čistilnica, trgovina z zdravo prehrano, v sklopu Zavoda Ribniško se je odprla prodajalna z lokalnimi proizvodi, kjer najdemo prehrambene proizvode, ki jih pridelujejo domači, lokalni pridelovalci (mleko, siri, jajca, vse vrste zelenjave, mesnine, med, sadne in alkoholne pijače, sladke dobrote…); pod okriljem Komunale Ribnica se je odprla trgovina z rabljenimi artikli po vzoru prodajaln „Center ponovne uporabe“, kjer prebivalci lahko oddajamo predmete, ki jih sami ne potrebujemo več in ki tukaj dobijo novega lastnika. V centru je mesto našla tudi nova zasebna galerija, antikvariat, ki ponuja dela predvsem domačih imen kulture in umetnosti in številne vintage artikle; nov je tudi prostor, kjer združena iniciativa mladih ribniških podjetnikov ponuja številne inovativne in uporabne izdelke na temo lesa (lesena očala, lesene ure, lesena kolesa, skiroje in poganjalčke, lesene darilne artikle…), kjer potekajo tudi delavnice in izobraževanja mladih podjetnikov; nova je ponudba prodaje in servis računalniške opreme, s svetovanjem tudi tistim z manj računalniškega znanja; na podstrešju praznega objekta je dobil prostor arhitekturni atelje mladih ribniških arhitektov, ki snuje uspešne zgodbe obnovitve podeželskih hiš, skednjev, kozolcev.

bolšji sejem na ulici

Vsi smo še posebej veseli prisotnosti mladega gostinca – slaščičarja, ki je našel prostor za ustvarjanje slaščic in ponovno okušamo nepozabne „Novakove kremšnite“ in ostale sladke stvaritve. Eno izmed večjih praznih stavb je prevzelo družinsko podjetje in v njej uredilo prikupen mini hotel, ki nudi nočitev za do 25 oseb. Lično oblikovane sobe z materiali iz ribniške doline dajejo ambientu še poseben čar. Prav tako se je eden izmed lastnikov sam odločil da preuredi prazen prostor v prijazen apartma, kajti nočitvenih kapacitet v občini je še vedno premalo. Še korak dlje pa je šel iznajdljivi Ribničan, ki je starejšo garažo s hodnikom preuredil v tako imenovano sobo „za dnevni počitek“ ali dnevne aktivnosti za tiste, ki nimajo to kje početi. Društvo ribniških vinogradnikov je v kleti, ki jo je brezplačno ponudil eden izmed lastnikov uredilo pravo vinsko klet, kjer nudijo občasne degustacije priznanih vinarjev in tematska izobraževanja na temo kulture pitja vina.

modna revija na ulici

V nekoč veliki trgovini Železnina ob Bistrici je nastal kolesarski center, z veliko ponudbo koles in motorjev in vsega za preživljanje prostega časa. Enako ponujajo servisne storitve za kolesa in motorje, občasno se v trgovini vrstijo predavanja o kolesarskih podvigih naših kolesarjev, ki jih doživljajo na območju Velike in Male gore, prav tako v sklopu trgovine deluje izposojevalnica koles za kolesarske podvige v naši občini. Zagotovo si posebno mesto zasluži atraktivna in na novo urejena kavarna ob Bistrici, v izvedbi leseno – steklene konstrukcije, ki s svojim steklenim podestom – pomolom nad gladino reke Bistrice pričara nepozabne poletne večere. Novost so tudi zunanje razstave nad gladino Bistrice, katero opazujemo s francoskega mostu in nabrežja, le to postavljajo mladi inovativni ustvarjalci. Priča smo tudi aktivnejši vlogi Muzeja v Miklovi hiši, ki mesečno pripravlja razstave predvsem iz tematike številnih domačih ustvarjalcev, ki so bili do sedaj manj opaženi ali skriti v depojih muzeja, sedaj pa z novejšimi pristopi dostopni tudi mlajši populaciji. Tržnica z domači pridelki se je že dodobra prijela in je bogata obogatitev središča mesta. Prav tako je bogata obogatitev „ribniški boljši sejem“, ki se odvija vsako prvo soboto v mesecu na ulici od francoskega mostu proti Rokodelskemu centru.

Piano na ulici

Številnim gostincem se je omogočilo širitev z vrtom na ulico, le ti so se prilagodili novejšim trendom in že okušamo njihove izvirne „ribniške kulinarične mojstrovine“. Posebej so v pričakovanju petkovi večeri, ko se vsak petek zvečer zapre cesta za ves promet, ko se delovni čas prodajaln v centru mesta podaljša do poznih večernih ur in kjer pričakujemo številne ugodne ponudbe vezane na sezonsko tematiko; tako zasledimo cenejše, določene sezonske artikle v prodajalnah, vesele večerne urice ob pijači, nastope glasbenih skupin, nastope in predstavitev učencev glasbene šole, na ulici stoji pianino, kjer lahko mimoidoči zaigrajo njim ljubo skladbo, priča smo predstavitvi mlajših gostincev s ponudbo na ulici; predstavitvi številnih društev s svojimi aktivnostmi; gledališkim predstavam, igram na prostem. Prodajalci tekstila in obutve v centru pripravljajo občasne modne revije; cvetličarji svetujejo pri zasaditvi cvetličnih korit, svoje ideje, novosti nato tudi realizirajo na eni izmed starejših stavb v mestu. V poletnem času imamo na voljo kino na prostem.

glasbena prireditev na ulici

Turistično društvo Ribnica, ki je poznano predvsem po organizaciji vsakoletnega ribniškega semnja in Grajskih večerov je ponovno obudilo svoje prvotne aktivnosti, ki so bile vezane predvsem na olepševanje in podobo kraja; pripravili so natečaje za najbolj urejeno izložbo, za najbolj urejen lokal, fotografski natečaj za fotografije s podobami mestnega utripa, ki jih nato razstavljajo na panojih ob nabrežju Bistrice. Zavod za turizem, ki vodi in spodbuja tovrstna dogajanja še naprej išče nove priložnosti in daje možnosti številnim posameznikom, ki željo sodelovati. Vsi ponudniki v mestnem jedru so se povezali v mestno iniciativo in s skupnimi letaki skupaj z občino sedaj vabijo prebivalce k obisku mesta. Sami so se zavedli, da morajo narediti vse in še več da si pridobijo kupce na svojo stran. Občina Ribnica jim je tudi zagotovila brezplačno oglaševanje v časopisu Rešeto. Ravno tako se je pobudam za oživitev mestnega jedra aktivno pridružila tudi ribniška župnija, ki prireja številne koncerte sakralne glasbe, različne sestave glasbenih in komornih zased v prečudoviti cerkvi sv. Štefana. Vsak posamezni ponudnik se je zavedal da je košček mozaika, ki sestavlja uspešno zgodbo mestnega jedra. Predvsem pa so zadovoljstvo v veliki meri pokazali prebivalci Ribnice, ki z veseljem obiskujejo mestno središče, številne dogodke in da so spoznali da imamo lepo mesto, lepe priložnosti tudi doma, predvsem pa da podpiramo domače ponudnike in ne nosimo denar samo na obrobje v tuje trgovine, kjer denar – izkupiček še isti večer zapusti Slovenijo. Imejmo radi svoje mesto.

P.S. Gre za osebni pogled na prihodnost ribniškega trga z željo, da kakšen predlog ali ideja pa le pade na plodna tla.
zapisal Peter Lesar

Komentiraj