Utrip časa

Pogled skozi izložbena okna na ribniškem trgu

Včasih so bile izložbe v mestnih središčih prava paša za oči. Urejene izložbe, so nas kar privabile, da stopimo v notranjost. Ko se danes sprehodimo po slovenskih mestih lahko opazimo, da so te marsikje zamenjali ekrani, oglasi ali prazni prostori polni pajčevine. Tudi v Ribnici ni nič drugače. Pa vendar je kar nekaj posameznih prodajaln, ki se trudijo in dajo poudarek tudi na videz izložbenega prostora.

Za privlačno podobo trgovine nista dovolj le urejena izložba in prodajni prostor, ampak mora biti primerno urejen že pločnik pred prodajalno, fasada stavbe, vhod v trgovino, rože pred vhodom, usklajeni morajo biti različni napisi zunaj trgovine in znotraj nje. Izložba je samo začetek ureditve celotnega prodajnega prostora, zato mora delovati kot skladna celota v oblikovnem in vsebinskem smislu. Njena funkcija je pospeševanje prodaje, v osnovi pa deluje tako, da s svojo obliko in vsebino pritegne pozornost mimoidočih.

Izložba je prvi, najbolj izpostavljeni element, ki je pomemben za privlačnost trgovine, nadaljevati pa se mora v notranjosti prodajalne z vsebino ponudbe, urejenostjo prodajnega prostora, informiranostjo in prijaznostjo prodajalcev. Urejenost trgovine in prijaznost prodajnega osebja se med seboj prepletata, dobra kombinacija obojega pa pomeni privlačno trgovino.

Tudi v Ribnici na trgu imamo privlačne trgovine, vsak ima svojo najljubšo. Vsi, ki obiskujemo prodajalne na ribniškem trgu vemo kako navsezgodaj diši po svežem kruhu, ko si v pekarni privoščimo za zajtrk sirovo štručko s šunko ali hrenovko ali slasten burek; ko v katerem izmed lokalov spijemo jutranjo kavo in pokramljamo s prijatelji. Kako je prijetno ko dopoldan opravimo živilske ali neživilske nakupe in srečamo soseda ali vaščana in se pogovorimo o novih novicah; ko nas čudovito cvetje in izvirni aranžmaji za vse priložnosti pred izložbo vabijo k nakupu; ko si želimo urediti novo pričesko in poskrbeti za svoj videz imamo na voljo veliko izbiro salonov; ko nam je vedno na voljo nakup vitaminov v obliki sadja in zelenjave; ko želimo novo fotografijo za osebne dokumente in spomine; ko za otroke potrebujemo nove igrače, za pisarno pa nove obrazce in kuverte; ko nam pade sladkor in si zaželimo pojesti torto skozi izložbeno okno; ali ko se ozremo v prazno in zapuščeno izložbo in si kot pred ogledalom doma rečemo, kako dobro še izgledam…Vse to doživimo na trgu v Ribnici, kar pa je najbolj pomembno doživimo prijaznost prodajalk in prodajalcev, tisti pristni stik z njimi, ki nas še posebej spodbudi k nakupu. Tega občutka v večjih trgovinah na obrobju mesta ne doživimo. Hvala vam ker se trudite za nas. Želeli bi si, da bi tudi tiste prazne, zapuščene izložbe dobile nove vsebine, seveda je pa v največji meri to odvisno od njihovih lastnikov ali dovolj čutijo ribniški trg, njegov utrip ali gledajo zgolj na to koliko bodo zaslužili na račun najemnine, namesto da bi dali priložnost novim vsebinam, novemu utripu ribniškega trga, pa četudi zgolj za minimalno najemnino.

V prazničnih dneh smo pred izložbami postali dlje kot običajno. Občudovali smo jih in začutili tiho zavezo s tistimi, ki se trudijo mesto narediti lepše. Naj bo tako tudi v letu, ki je pred nami, obiskujmo in podpirajmo jih z nakupi skozi vse leto. Veseli bodo našega obiska in trg bo živel naprej.

Peter Lesar

Komentiraj