Ribnica

Ribniška Yaskawa Ristro z 10-odstotno rastjo

Yaskawa Ristro
Yaskawa Ristro

Ribnica – Ribniška Yaskawa Ristro je v prvem četrtletju letos dosegla načrte, ob koncu polletja, ki se za družbo konča avgusta, pa pričakujejo do 11 milijonov evrov prihodkov in glede na enako lansko obdobje 10-odstotno rast. Posle imajo do takrat zagotovljene, do konca poslovnega leta pa ob enaki rasti načrtujejo približno 22 milijonov evrov prihodkov.

Yaskawa Ristro

Yaskawa Ristro

Direktor podjetja Hubert Kosler je za STA povedal, da kaže, da napovedi za letošnje prvo polletje držijo, za drugo poslovno polletje, ki se bo za to družbo končalo konec februarja 2015, pa se bodo morali še potruditi. Njihova naročila so namreč znana le za tri mesece vnaprej, je pojasnil.

Ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki sta v lasti japonske korporacije Yaskawa Electric, največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, sta lani dosegli 10-odstotno rast. Yaskawa Slovenija je imela približno 4,5 milijona evrov prihodkov, Yaskawa Ristro pa 20 milijonov evrov. Obe letos pričakujeta približno enako rast.

Po Koslerjevih podatkih Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina hčerinska podjetja v Evropi. Sicer podjetji v letnem povprečju zabeležita 10-odstotno prodajno rast.

Yaskawa Slovenija zaposluje pet ljudi in svojih kadrovskih zmogljivosti ne bo povečevala. Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske celice in opravlja razvojne softverske storitve, pa zaposluje nekaj več kot sto ljudi.

V Yaskawi Ristro bodo letos nekaj malega zaposlovali, več pa si obetajo od svojega že končanega velikega in dva milijona evrov vrednega projekta Yaskawinega evropskega robotskega centra v Ribnici.[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Yaskawa Electric bo namreč prihodnje leto praznovala stoletnico svojega delovanja, takrat pa naj bi število v korporaciji letno izdelanih industrijskih robotov s 25.000 zvišali na 30.000, kar bo posledično pomenilo tudi povečanje obsega ribniške proizvodnje.

V matični Yaskawi Electric so tudi z delom svojih ribniških družb zadovoljni in jim obljubljajo nove projekte, je še povedal Kosler.

Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov, je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. V njunem okviru je v Ribnici leta 2010 začel nastajati Yaskawin evropski robotski center.

Vir: STA

Komentiraj