Ribnica

Prvi srednjeveški dan v Ribnici

Srednjeveško vzdušje v ribniškem gradu
Srednjeveško vzdušje v ribniškem gradu

Ribnica – Prejšnjo soboto (23.8.2014) je Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice v sodelovanju z Občino Ribnica in Knjižnico Miklova hiša v ribniškem Gradu pripravil zanimiv celodnevni dogodek, ki nas je vrnil za nekaj sto let nazaj, v srednji vek.

Srednjeveško vzdušje v ribniškem gradu

Srednjeveško vzdušje v ribniškem gradu

Začelo se je s svečanim mimohodom vseh nastopajočih skupin ter pozdravnim govorom župana Jožeta Levstka ter grajskega pisarja iz društva Viteški red Viridi Hedera. Ob tem so podelili tudi zahvale vsem sodelujočim skupinam za soustvarjanje programa in posebno zahvalo županu Levstku, direktorju Knjižnice Miklova hiša Ribnica Marku Zupancu in Turističnemu društvu Ribnica.

Za tem sta pod šotorom na odru nastopili plesni skupini Lonca iz Škofje Loke ter TD Predgrad, nato smo uživali v prikazu srednjeveških bojev, ki ga je uprizorila skupina Red čuvara grada Zagreba iz Hrvaške, sledila pa je slavnostna pojedina za častne goste in vse gostujoče skupine.

Na travniku za poročno dvorano so med tem potekale najrazličnejše aktivnosti: prikaz raznih rokodelcev in ostalih srednjeveških skupin, potem srednjeveških okusov – srednjeveška taverna s srednjeveškimi jedmi, srednjeveški tabor vitezov – orožarna in življenje v taboru, lokostrelci so streljali z lokom, prikazali so izdelovanje papirja in knjigoveštvo, pisali v stari pisavi – karolinški minuskuli, izdelovali lutke za otroke. Pripravljeni so bili tudi: srednjeveški vrtiljak, kovačija, prikaz izdelave košar in pletenje, ustvarjalne otroške delavnice, prišli so lončarji in ostali ustvarjalci domače in umetnostne obrti, vendar je vse to pregnal dež.

iz Slovenije so se prvega srednjeveškega dne udeležile skupine: Kulturno društvo Lonca, Literarno društvo Gnezdo, Kud Klati vitez – Janez Kamniški, TD Podgora – Kulturna skupina Start, TD Predgrad – grajska skupina Predgrad, Zavod Parnas – Trubarjeva domačija, F.U.D. Loke Studio, TD Suha krajina iz Žužemberka, TD Celje – srednjeveška skupina Celjani. Iz Hrvaške pa so prišli: Red Čuvara grada Zagreba, Ordo Sancti Viti z Reke, Primitivni luk i strijela iz Zagreba ter Stari zanati iz Koprivnice.

Škoda res, da je pravljično dogajanje skazilo izredno slabo vreme, saj so se organizatorji ob minimalnih stroških izjemno potrudili. Požrtvovalna predsednica društva Viteški red Viridi Hedera Lidija Tomše se je ob tem zahvalila vsem gostom, obiskovalcem, Občini Ribnica, Knjižnici Miklova hiša, Pustnemu društvu Goriča vas, Turističnemu društvu Ribnica ter vsem ostalim in pravi, da lahko prihodnje leto pričakujemo drugi viteški dan, ki bo, upamo, v lepšem vremenu. Dogodek si to vsekakor zasluži.

Vir: radio1.si

Komentiraj