Koledar dogodkov

Vabilo: 3. Srednjeveški dan 2016 v ribniškem gradu – Pridih srednjega veka

3. srednjeveški dan 2016
3. srednjeveški dan 2016

Kdaj: sobota, 6. avgust 2016, od 10h dalje
Kje: Ribniški grad
Info: —

3. srednjeveški dan v Ribniškem gradu
sobota, 6. avgusta 2016 v Ribnici od 10. ure dalje

Ribniški graščak in Viteški red Viridi Hedera Vas vabijo, da se udeležite 3. srednjeveškega dne v Ribnici, ki bo 6. avgusta 2016 za obzidjem Ribniškega gradu s pričetkom ob 10. uri.

Pričetek ob 10. uri z otvoritvijo tržnice in rokodelskih delavnic in delavnic za otroke. Na sami prireditvi si boste lahko ogledali mečevanje, lokostrelstvo, srednjeveške in renesančne plese. Prisotna bo srednjeveška kulinarika z okusi in vonjavami, ki jih bo potrebno preizkusiti. Za sladokusce in okuševalce bo poskrbljeno, naj bodo želodčki polni. Za žejne pa posebni okusi, ki jih je vsekakor treba poizkusiti in pogasiti žejo. Animatorji bodo poskrbeli za prijetno vzdušje in otroke, da jim ne bo dolgčas v naši sredini. Ob zvokih srednjeveške glasbe se popeljite nekaj časa nazaj in preživite čas malo drugače.

Vse skupaj pa bo spremljano pod budnim očesom in nadzorom našega ribniškega graščaka (župana občine Ribnica g. Jože Levstek) in posebnim graščakovim omizjem, katerega bo tudi vodil. Za graščakovim omizjem bodo posebni gosti, katere smo povabili med nas. Graščakovo omizje organiziramo letos prvič v takem izboru in pisani družbi.

Na srednjeveškem dnevu si boste lahko ogledali razne spretnosti srednjeveških rokodelcev:

  • kovanje,
  • pletenje,
  • od papirja do knjige,
  • umetnost pisanja – kaligrafija,
  • klekljanje,
  • tkanje na statvah.

srednjeveškem taboru se boste lahko spoznali z meči, helebardami, oklepi in vitezi. Nastopile bodo tudi srednjeveške skupine, ki nam bodo prikazale srednjeveške in renesančne plese, mečevanje in druge spretnosti.

Posebej za otroke bo postavljen otroški tabor, kjer jih bodo čakali želodki, da jim povedo kakšno pravljico pa tudi čarovnik Grega, ki jih bo naučil čaranja in drugih veščin. Potekale bodo otroške delavnice, na koncu pa tudi žrebanje izdelkov z delavnic.

Sprehodili se boste lahko po srednjeveški tržnici in kaj zanimivega tudi kupili. Na grajskem dvorišču vas bo pričakala potujoča kavarna z izbranimi okusi kave.

Na srečelovu se boste lahko potegovali za lepe nagrade.

Z vami bodo graščaki z raznih slovenskih gradov in znani Slovenci, ki bodo zasedli graščakovo omizje in bodo spremljali ves program.

Skupine, ki bodo sodelovale:
Igralska skupina Viteza Gašperja Lambergarja, Kulturno društvo Lonca, Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj, Seinsenbergensis Tumultus – Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega, KUD Gnezdo, KŠD Predgrad – Grajska gospoda, Podlomarji – društvo Cer, Janez Kamniški, Nonet Vitra, Ordo Sancti Viti, Merlin, Viteški red Svetega Nikola, Taverna Historica in čarovnik Grega.

Vsak dogodek pa potrebuje zapisnika, ki poskrbi da se vse kar se dogaja lepo zapiše in tako, bo tudi pri nas. Pisana beseda nekaj velja in črke naj stečejo na papir.

Vabljeni v Ribnico 6. avgusta 2016, kjer se bo vse za nekaj časa vrnilo nazaj.

Komentiraj