Ribnica

FOTO: 5. srednjeveški dan v Ribnici

Ribnica – Za obzidjem ribniškega gradu se je 4. avgusta 2018 odvijal že 5. srednjeveški dan, ki ga je organiziralo društvo Viteški red Viridi Hedera v sodelovanju z Občino Ribnica in Knjižnjico Miklova hiša.

Program se je pričel ob. 14. uri z mimohodom vseh nastopajočih skupin in pozdravnim govorom ribniškega župana g. Jože Levstka, ki ob tem dogodku prevzame vlogo graščaka Ortenburškega, kateri je nekoč živel na ribniškem gradu. Letos je pisana druščina srednjeveških skupin prišla k nam iz vseh sosednjih držav: Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, manjkale pa niso tudi skupine iz Slovenije. Z dogovarjanji in že večletnim medsebojnim sodelovanjem so vse skupine poskrbele za pester program. Čez cel dan smo lahko za obzidjem gradu v prijetni senci občudovali srednjeveško kostumografijo, ki je bila zelo pestra in vredna ogleda. Vsaka skupina pa se je predstavila s svojim originalnim nastopom. Vitezi iz vseh skupin pa so aktivno sodelovali v otroški bitki in predstavi »Bitka na grad«. Za omenjeno predstavo »Bitka na grad« je scenarij in text napisalo društvo Viteški red Viridi Hedera in ga izvedla v sodelovanju z ostalimi društvi. Tako so obiskovalci uživali v spektaklu in prikazu množičnega napada na grad. Po odzivih obiskovalcev je predstava uspela saj so z vzkliki in z burnem aplavzom počastili vse nastopajoče. Po bitki pa se je prireditev zaključila z ognjenim spektaklom, ki zopet ni pustila obiskovalce ravnodušne. Med popoldanskim dogajanjem pa so se lahko otroci pomerili z vitezi v masovni bitki. Najbolj hrabri otroci so se postavili v linijo in se preizkusili iz kakšnega testa so. Lahko povemo, da se je bitke udeležilo res veliko otrok, tako da nam ni treba skrbeti za prihodnost saj se bodo iz njih razvili pravi borci z viteškimi vrlinami.

Ves program je neumorno skozi cel dan povezoval Lojze Bojanc, za srednjeveške zvoke in napeve pa Vlado Poredoš (Orleki) tokrat v zasedbi z sinovi znani kot Gallenberg vaganti.

Ob vsem pestrem dogajanju, ki se odvijalo v soboto v ribniškem gradu pa ne smemo pozabiti na številne ostale podpornike, ki so nam nesebično pomagali, da je prireditev uspela v takem obsegu. Pomagali so nam številni mediji, kateri so poskrbeli, da se je glas razširil okrog: Radio Univox, Radio Sraka, RTV Slovenija, Radio Aktual, Radio Veseljak, Rkanal, Val 202 in ostali mediji.

Prireditev so finančno podprli tudi sledeči sponzorji: Dafin d.o.o., Pos Plastika d.o.o., Yaskawa d.o.o..

Da pa ne bomo pozabili na prireditev so se z nami družili fotografi iz skupine FotoSlik iz Kočevja in Boštjan Meglič, kateri so naredili kar nekaj lepih posnetkov.

Ob zaključku naj se še enkrat zahvalimo vsem tako nastopajočim kot obiskovalcem da smo mozaik sestavili tako uspešno.

Se vidimo prihodnje leto,
Tomše Lidija, Viteški red Viridi Hedera

Komentiraj