Ribnica

Pripravlja se knjiga o tradicionalnih proizvodih in jedeh kočevsko-ribniškega območja

Ribnica – V letošnjem letu se bo z izidom knjige o tradicionalnih proizvodih in jedeh širšega kočevsko ribniškega območja zaključil istoimenski projekt, katerega začetek sega v lansko leto.

 

Ribnica trg in cerkev

Ribnica trg in cerkev

Takrat je bila opravljena terenska raziskava o prehranskih navadah, obrteh in načinu življenja, ki so ga oblikovali prebivalci teh krajev.

 

Obsežno področje se kljub svoji geografski odmaknjenosti ponaša s pestrim zgodovinskim dogajanjem in z naravno in kulturno dediščino, katere del je tudi priprava jedi. Te se, tako kot kmetijski pridelki, zaradi raznolikosti pokrajine med seboj razlikujejo.

 

Vso raznovrstnost, ki je na voljo v teh krajih, pa bo znotraj dveh platnic združila knjiga dr. Stanislava Renčlja, pravi višja svetovalka za turizem v občini Kočevje Irena Škufca.

 

Renčelj, ki je avtor različnih knjig in publikacij o slovenskih prehranskih navadah, bo na okoli 180. straneh predstavil tudi recepte, 150 barvnih posnetkov ter fotografij ter prevode v angleški in nemški jezik.

 

Nosilka projekta je občina Kočevje, kot partnerice pa so se ji pridružile tudi občine Ribnica, Sodražica in Kostel. Poleg omenjenih področij bo knjiga obravnavala tudi izdelke ter jedi iz Loškega Potoka, Velikih Lašč in Osilnice.

Zvok: Irena Škufca o knjigi

VIr: radiokrka.com

Komentiraj