Ribnica

Pri Novi Štifti je bila razstava: Ribniška dolina na razglednicah

Peter Lesar ob razstavi fotografij
Peter Lesar ob razstavi fotografij
Peter Lesar ob razstavi fotografij

Peter Lesar ob razstavi fotografij

Včeraj, 30.5.2010 je bila pod arkadami pri cerkvi Marije Vnebovzete pri Novi Štifti razstava »Ribniška dolina na razglednicah«. Na ogled je bila postavljena zasebna zbirka Petra Lesarja iz Jurjevice.

Zasebna zbirka obsega razglednice krajev, znamenitosti in osebnosti iz Ribniške doline.  Predstavljeni so bili kraji Ribnica, Sodražica, Sveti Gregor, Nova Štifta, Travna gora in okoliški kraji, ter osebnosti, ki so povezani z ribniško dolino.

Razglednice s krajevnimi motivi so kot ilustracije h kulturni zgodovini neke pokrajine, saj so naselja tiste človeške stvaritve, ki njeno podobo najbolj in najtrajneje spreminjajo. To velja zlasti za urbana naselja, ki najbolj pogosto dajejo motive za razglednice. Razglednice nas popeljejo v čas, ki je zelo različen od današnjega. Drugačen je bil način življenja, drugačne so bile navade, drugi vladajoči jeziki, drugačna so bila mesta in kraji. Včasih, ko gledamo te razglednice nam je žal, da smo toliko lepega uničili, na nekatere nove dosežke in napredek pa smo vseeno ponosni.

ZVOK: Zbiratelj Peter Lesar iz Jurjevice o zbirki

Vir: radio1.si

Komentiraj