Ribnica

Polona Lovšin ob predstavitvi Ribniške likovne zbirke

Polona Lovšin ob predstavitvi likovne zbirke

Polona Lovšin ob predstavitvi likovne zbirke

Ribnica – Prostore Galerije Miklova hiša trenutno krasi razstava Prešernovi nagrajenci iz Ribniške likovne zbirke.  Ogledate si lahko dela nekaterih slovenskih umetnikov, ki so bili zaradi svojih ustvarjalnih presežkov nagrajeni z najvišjim priznanjem Republike Slovenije – s Prešernovo nagrado ali nagrado Prešernovega sklada. 

Razstava predstavlja dela umetnikov različnih generacij, umetniških pripadnosti in umetnostnih zvrsti ter ob tem odstira značaj ene bolj prepoznavnih likovnih zbirk v Sloveniji, ki zaokrožuje slovensko umetnost 80. in 90. let 20. stoletja.

Galerija Miklova hiša je v svojem delovanju zasnovala tudi ribniško umetniško zbirko, ki jo je v Rokodelskem centru podrobneje predstavila Polona Lovšin. Zbirka vsebuje okrog 400 del, in sicer slikarska in kiparska dela ter grafike, risbe in fotografije nekaterih najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev. Del pridobljenih umetniških del je nastal v kolonijah konec 80. in v začetku 90. let 20 stoletja, del fundusa pa je Galerija Miklova hiša pridobila z odkupi. Zbirka se je v zadnjem času dopolnila z deli najmlajše generacije slovenskih vizualnih umetnikov, ki so nastali kot posledica razstav študentov magistrskega študije ALOU (2.m).

„Vse se je torej začelo že davnega leta 1979 s prvimi likovnimi srečanji, ki jih je začel pripravljati, organizacijsko vodil in v njih tudi sodeloval Jože Centa. Tistega časa so se v poletnem mesecu slikarji družili teden dni in v zameno za gostoljubje pustili posamezne umetnine.  Tako se je počasi začel nabirati fond, kolonije pa so se začele profesionalizirati,“

je začetke opisala Polona Lovšin in dodala, da ima dandanes Ribniška zbirka nekaj zelo vrednih del, ki lahko na trgu dosegajo tudi vrtoglave zneske. Med drugim se lahko zbirka pohvali s tem, da vsebuje delo Marjetice Potrč, ki je leta 2000 dobila najuglednejše priznanje za sodobnega umetnika v svetovnem merilu Hugo Boss in je bila po mnenju neke ameriške revije uvrščena med tri najpomembnejše sodobne slovenske umetnike.

„Ribniška likovna zbirka je razkropljena po Ribnici, vidite jo lahko v ribniškem Gradu, pred Rikom, v šoli, na Upravni enoti, pri sodniku za prekrške, preostali del pa je shranjen v depojih,“

nam je zaupala Lovšinova.

Predavanje, ki ga je pripravila Polona Lovšin je bilo organizirano v sklopu izobraževanj Lice – Likovno izobraževalnega centra, in kljub temu, da je bilo namenjeno tudi širši javnosti, so se ga udeležili predvsem člani omenjenega likovnega centra. Četudi ste izpustili predstavitev Ribniške likovne zbirke, si lahko izbor del še vedno ogledate v Galeriji Miklova hiša, saj bo na ogled do 15. aprila.

Vir: radio1.si

Komentiraj