Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni na predavanje Polone Lovšin: O Ribniški likovni zbirki

Kdaj: v sredo, 28. marec 2012, ob 18h
Kje: v dvorani Rokodelskega centra Ribnica
Info: —

Ob razstavi

Prešernovi nagrajenci iz Ribniške likovne zbirke
Janez Bernik, Bogdan Borčič, Emerik Bernard, Mirsad Begič, Zoran Didek, Gustav Gnamuš, Bojan Gorenec, Zdenko Huzjan, Andrej Jemec, Zmago Jeraj, Metka Krašovec, Lojze Logar, Vladimir Makuc, Živko Marušič, France Mihelič, Marjan Pogačnik, Marij Pregelj, Maksim Sedej, Gabrijel Stupica, Andraž Šalamun, Lujo Vodopivec,

ki je do 15. aprila na ogled v Galeriji Miklova hiša,
vas vabimo na predavanje

Polone Lovšin
O Ribniški likovni zbirki

v sredo, 28. marca 2012, ob 18. uri v
dvorani Rokodelskega centra, Cesta na Ugar 6 v Ribnici.

Predavanje Polone Lovšin - O Ribniški likovni zbirki

Predavanje Polone Lovšin

Predavanje je organizirano v sklopu izobraževanj Lice Likovno izobraževalnega centra in je namenjeno širši javnosti.

Na razstavi so predstavljena dela slovenskih umetnikov iz Ribniške likovne zbirke, ki so bili zaradi svojih ustvarjalnih presežkov nagrajeni z najvišjim priznanjem Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti – s Prešernovo nagrado ali nagrado Prešernovega sklada.

Razstava predstavlja dela umetnikov različnih generacij, umetniških pripadnosti in umetnostnih zvrsti ter ob tem odstira značaj ene bolj prepoznavnih likovnih zbirk v Sloveniji, ki zaokrožuje slovensko umetnost 80. in 90. let 20. stoletja.
Galerija Miklova hiša je v svojem delovanju zasnovala tudi umetniško zbirko, ki šteje več kot 350 umetniških del; zbirka obsega tako slikarska, kiparska dela kot tudi grafike, risbe in fotografije nekaterih najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev, ki so vidno zaznamovali umetnost osemdesetih in devetdesetih let. Del pridobljenih umetniških del je nastalo v likovnih kolonijah konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let 20. stoletja, del fundusa pa je Galerija Miklova hiša pridobila z odkupi. Zbirka se je z zadnjem času dopolnila z deli najmlajše generacije slovenskih vizualnih umetnikov, ki so nastali kot posledica razstav študentov magistrskega študija ALOU (2.m).

Komentiraj