Ribnica

OSVED 2012: V Ribnici je čistilo preko 1200 prostovoljcev

OSVED2012 - Dovoz odpadkov na Komunalo Ribnica
OSVED2012 - Dovoz odpadkov na Komunalo Ribnica
OSVED2012 - Pred čistilno akcijo v Hrovači

Pred čistilno akcijo v Hrovači

Ribnica – V soboto se je z velikima prostovoljskima čistilnima akcijama na Portugalskem in v Sloveniji začel projekt World Cleanup 2012, ki se je nadaljeval naslednji dan s čistilno akcijo v Tuniziji. V Sloveniji je v 207. občinah čistilo 231.561 prostovoljcev.

V akcijo je bilo vključenih 96.503 otrok. Povprečna udeležba je dosegla 15 odstotkov. Odpadke so z divjih odlagališč na zbirne točke in od tam na centre za predelavo odpadkov ter na deponije odvažali prevozniki z več kot 50 komunalnih podjetij, Direkcije RS za ceste, podjetji Surovina in Dinos ter Slovenska vojska. Da ne bodo vsi odpadki končali na deponijah, bodo poskrbela podjetja Slopak (embalaža, izrabljene pnevmatike), ZEOS (odpadna električna in elektronska oprema) in Dinos (kovine). Glavni motivator gibanja Let´s Do It! Rainer Nõlvak je v soboto na zaključni novinarski konferenci povedal:

„Ponosen sem, da je projekt World Cleanup 2012 začel svoj pohod prav v Sloveniji. Do septembra bomo z akcijo nadaljevali v vsaj 85. državah. Upam, da se bo vzdušje tukaj v Sloveniji preneslo tudi v vse ostale ekipe. Slovenci imate veliko prijateljev po svetu in želim si, da bi zgodbo o teh uspehih prenesli v svet.“

Želja organizatorjev čistilne akcije, Društva ekologi brez meja je, da se problematika divjih odlagališč trajno in sistemsko reši. Tudi v Ribnici, kjer je bila kot pred dvema letoma, pobudnica akcije, mag. Andreja Škrabec. Ob zaključku akcije, ki je trajala od 8. in 13. ure, za komunalne delavce ves dan, je povedala, da je bila sicer udeležba nižja kot leta 2010, so pa očistili 15 divjih odlagališč, ki so še ostala od prejšnje akcije, našlo pa se je tudi nekaj novih.

V teh dneh bo znano koliko je dejansko teh odlagališč, s tem bo Občina Ribnica dobila realne podatke, koliko je še odlagališč, kje so in kakšne vrste odpadki se na njih nahajajo. Količina zbranih odpadkov na območju treh občin, ki jih pokriva Javno komunalno podjetje Komunala Ribnica, je 200 kubičnih metrov odpadkov. Večino so delavci podjetja odpeljali že v soboto, nekaj, predvsem iz Loškega Potoka jih bodo danes ali jutri. Direktor Komunale Ribnica Bojan Trdan je povedal, da so z odzivom in zbranimi odpadki zadovoljni, veseli ga tudi podatek, da je polovica vseh zbranih odpadkov embalaža, ki jo bodo lahko v zbirni center odpeljali brezplačno. Najbolj spodbuden sicer ni podatek, da se letos nekatere vasi v občini akciji niso pridružile, kljub temu pa lahko zapišemo, da sta bila namen in cilj dosežena. Nekateri udeleženci akcije so ob koncu čiščenja pogrešali topel obrok in druženje, a je Andreja Škrabec ob tem povedala, da so se letos v duhu varčevanja temu odpovedali, čeprav bi se golaž na koncu prilegel.

Dva dni pred akcijo, v četrtek, smo si lahko v Knjižnici Miklova hiša ogledali dokumentarni film Tistega čistega dne, ki je nastal pred dvema letoma, in v njem zasledili tudi nekaj obrazov iz Ribnice.

Tako organizirana čistilna akcija je bila po napovedi organizatorjev letos zadnja, kar pa ne pomeni, da ne bo treba več čistiti. Naj bo akcija Očistimo pred svojim pragom, svojo glavo, ulico, kraj, občino, Slovenijo in svet, vsak dan in imejte pred očmi, preden vržete odpadke kamor padejo, da ste s tem naredili največ škode sebi, da ste s tem pokazali svojo slabost in nemoč.

Bodite človeški in ločujte, ne mecite plastenk in vrečk po ulici, iz avtomobilov ob cesto, ne mečite cigaretnih ogorkov na pločnike ob javnih zgradbah in po travi, imejte kanček samospoštovanja in zavesti, zavedajte se, da ste vi tisti, ki krojite planet vašim otrokom in od vseh nas je odvisno, ali bomo preživeli ali se zadušili v lastnih odpadkih.

ZVOK
Andreja Škrabec – Očistimo Slovenijo 2012 – ob koncu akcije
Andreja Škrabec – Očistimo Slovenijo 2012 – o divjih odlagališčih
Andreja Škrabec – Očistimo Slovenijo 2012 – o akciji

FOTO

Tekst in foto: Marko Modrej

Komentiraj