Pisma bralcev

Za nami vse čisto…

… je pisalo na majicah Društva Ekologov brez meja. In res je bilo tako. Prostovoljci, ki smo se preteklo soboto (24.3.2012) odločili sodelovati v akciji »Očistimo Slovenijo« pod okriljem Društva Ekologov brez meja smo za sabo puščali očiščeno naravo. Zbralo se nas je veliko, čeprav malenkost manj kot leta 2010. Čistili smo tako divja odlagališča kot našo neposredno okolico. In smeti je bilo proti pričakovanjem spet veliko. Več kot bi si želeli, dodatno pa smo našli nekaj še neodkritih divjih odlagališč. Prostovoljci so čistili in se čudili dejanjem tistih, ki za seboj puščajo takšno nesnago. Po končani akciji pa se je vprašanje zastavilo kar samo od sebe. Je vse skupaj res Sizifovo delo?

Vodje zbirališč so mi v soboto po končani akciji poročali število udeležencev. Skrbno sem beležila njihova števila, hkrati pa prisluhnila njihovim razmišljanjem. Bila so tehtna in argumentirana, zato sem sklenila, da nekatera napišem na papir.

Pri čiščenju ob železniški progi so naleteli na številne odpadke embalaže in steklenic, ki so jih brezvestno za seboj pustili delavci, ki trenutno obnavljajo progo. Res, da se proge veselimo, pa vendar si želimo, da delavci za seboj pustijo zgolj novo narejeno progo, ne pa tudi vse ostanke njihovih malic. Vsekakor bo pritožba glede nesnage romala na upravo Slovenskih železnic, saj od njih pričakujemo, da delavce poučijo tudi o pravilnem odnosu do narave, ne samo o pravilni postavitvi tirov.

Prostovoljce na akciji so presenetili tudi vrtičkarji, ki imajo v Hrovači v neposredni bližini železniške proge svoje vrtičke. Vendar nas niso presenetili s svojo udeležbo na čistilni akciji, ampak s svojim nevestnim puščanjem odpadkov ob vrtičkih. Pet polnih vrečk nesnage se je nabralo zgolj ob njihovi poti, upamo le, da jih nismo narobe razumeli in da so namesto zelenjave in rož pravzaprav vzgajali konzerve in plastiko. V tem primeru se jim iskreno opravičujemo.

Udeležba v blokovskih naseljih pa nas je še posebej šokirala. Med vsemi prebivalci se jih je našlo zgolj 8 (osem), ki so se odločili sodelovati v čistilni akciji. Nisem izpustila nobene številke pred ali za osmico, verjemite. So se pa nekateri odločili spremljati teh osem čistilcev iz svojih balkonov in se jim porogljivo smejati. Ob takih dejanjih celo jaz ostanem brez besed, kaj pa vi?

Divja odlagališča so še vedno črne pike na zemljevidih. Nekaj takih se najde tudi v naših krajih, predvsem tam, kjer so skrbno odmaknjena od oči vaščanov. Pa so bili v soboto med prostovoljci tudi prikriti detektivi in odlagališča se jim žal niso mogla skriti. Toliko videne nesnage, ki v naravo vsekakor ne sodi, je bilo celo za vsega hudega navajene vaščane preveč. Pripovedovali so mi, da za večino vedo, kdo so krivci ali soustvarjalci teh odlagališč, da pa se slednji nikoli ne udeležijo čistilnih akcij.  »Če bi pokazali vsaj voljo, da jih skupaj očistimo, tako pa je to tudi za naše želodce preveč«, so mi pripovedovali prostovoljci. In prav imajo! Upam, da tokrat pošteno zaviha rokave občinski inšpektor, mi pa mu bomo z zbranimi dokazi pri tem pomagali. Mogoče bo pa te brezvestneže streznila položnica, če jih že čut do okolja ne more.

Čistili smo še okolico zaprtega smetišča. Množica mladih Skavtov je zavihala rokave in zapodili smo se v strm breg pod smetiščem. Ne eno ali dve vreči, ampak kar 150 smo jih nabrali. Se čudite? Nikar. Je pa skrajni čas, da se smetišče sanira in poskrbi, da se smeti ne raztresajo naokoli. So stvari, ki jih je potrebno narediti in za kaj takšnega je potrebno poiskati tudi sredstva, brez izgovorov.

Za konec je potrebno poudariti dvoje. Čestitke in iskrena hvala vsem prostovoljcem, tako iz vasi kot iz društev, brez vas, vaše ozaveščenosti in solidarnosti takšnih akcij ne bi mogli izvesti. Ogromne količine odpadkov, ki jih ljudje tako nemarno in nesramno odlagajo v naravo bi še naprej poganjalo svoje korenine na nepravih mestih. In drugič, smeti je bilo res veliko in še jih je ostalo, saj vsega nismo mogli očistiti. Zato odgovorni zbudite se, poglejte v svojo dušo in se vprašajte, ali si vaši otroci in drugi zanamci res zaslužijo vaše neodgovorno ravnanje?

Kar mi dajemo naravi, to nam bo narava vrnila, zato bodimo toliko bolj taktni, narava je ena in edinstvena, spoštujmo jo.

Andreja Škrabec
Koordinatorka akcije Očistimo Slovenijo, Ribnica

Komentiraj