Ribnica

Obvoznico mimo Škofljice naj bi v prostor umestili v letu ali dveh

Prometni zastoji na cesti Ljubljana - Škofljica

Cesta Ljubljana - Škofljica

Vlada bo prihodnji teden v četrtek potrdila traso obvoznice mimo Škofljice, je na okrogli mizi v četrtek zvečer (20.5.2010) v Ribnici zagotovil minister za promet Patrick Vlačič. Potem naj bi jo v letu ali dveh umestili v prostor, v približno letu dni pripravili vso gradbeno dokumentacijo in cesto zgradili v letu ali dveh.

Denar za izvedbo projekta, ki je zelo pomemben za skoraj 40.000 ljudi od Ljubljane do Kolpe, naj bi zagotovili tudi iz evropskih virov.

Ribniški stranki SD in Zares sta na okroglo mizo Prometna (ne)povezava med prestolnico in ribniško-kočevskim območjem povabila Patricka Vlačiča in predsednika državnozborskega odbora za promet Janka Vebra, ki sta najprej spregovorila o najbolj aktualni prometni temi – obvoznici Škofljica. Trasa obvoznice je usklajena, je zagotovil Patrick Vlačič, manjši problem je samo z nadomestnim habitatom za zaščitenega metuljčka okarčka. Minister je v izjavi za Delo zagotovil, da se nikakor ne bo zgodilo tako kot pred leti, ko so strokovnjaki trdili, da za ureditev nadomestnih habitatov za metuljčke potrebujejo najmanj pet let. Ker gre za majhen del habitata, naj bi po njegovih besedah ta problem rešili takoj, z novim zemljiščem, tako da bo vlada traso obvoznice Škofljica potrdila prihodnji četrtek. »Ta hip je v proračunu denar za umestitev trase obvoznice Škofljica v prostor in za projektiranje,« je povedal Janko Veber, ki pričakuje, da bodo eden od virov tudi evropska sredstva za prometno infrastrukturo, državni proračun in, verjetno, tudi javno-zasebna partnerstva. To velja tudi za razvojne osi, še zlasti za razvojno os 3a, ki ni, je poudaril Vlačič, izpadla iz vladnih načrtov; nasprotno, te načrte še pospešujejo. Del tega so tudi obvoznice mimo Velikih Lašč, Ribnice in Kočevja ter posodobitev oziroma izboljšanje ceste Škofljica–Kočevje–Petrina, kot na primer tretji pas pri Pijavi Gorici.

Pomembna je tudi obnova železniške proge Grosuplje–Kočevje, ki se že izvaja, sta poudarila Vlačič in Veber. Za dokončanje odseka do Ortneka je potrebnih še 21,5 milijona evrov, za nadaljevanje druge in tretje faze, s katerima bi zagotovili tovorni in potniški promet do Kočevja, pa bi potrebovali še 70 milijonov evrov. A ker je bila proga zgrajena leta 1892 in je niso posodabljali, temveč le vzdrževali, bo tudi po obnovi ponekod mogoča vožnja samo s hitrostjo 60 kilometrov na uro, kar pomeni, da ne bo prav zanimiva za potniški promet. Če pa bi v Grosupljem položili še drugi tir do Ljubljane, bi rešili tudi primestni promet in odprli hitrejšo pot prebivalcem s kočevsko-ribniškega območja. Veber je še povedal, da je premier na zadnjem sestanku Razvojnega sveta za Belo krajino in Kočevsko pred dnevi sekretarju za promet naložil, da mora biti kočevska železniška proga obnovljena do leta 2012.

Vir: delo.si,Simona Fajfar

Komentiraj