Ribnica

Obnovljena skulptura Jarmove rajte – Spomenik 900-letnici Ribnice

V zadnjih avgustovskih dneh je bila v Žlebiču ponovno postavljena lesena rajta, Jarmova skulptura, ki je bila zaradi močne dotrajanosti v letu 2020 odstranjena in prepeljana v Restavratorski center Slovenije.

Monumentalna skulptura »Lesena Rajta«, delo kiparja Staneta Jarma, je bila postavljena leta 1982 ob 900 letnici mesta Ribnice in na najboljši možen način simbolizira ribniškega človeka in suhorobarsko obrt. Občina Ribnica je k obnovi lesene skulpture pristopila leta 2020. Ob natančnem pregledu stanja skulpture na terenu s strani delovne skupine restavratorjev in konservatorjev je bilo ugotovljeno, da je bila skulptura v tako slabem stanju, da je potrebno skulpturo nemudoma demontirati, sicer bi ji grozila porušitev. Skulptura je bila decembra 2020 demontirana in prepeljana v delavnico Restavratorskega centra Slovenije, kjer so na podlagi podrobnih raziskav trdnosti lesa in stanja skulpture začrtali nadaljnji potek obnovitvenih del.

Na podlagi obsežnih restavratorsko-konservatorskih posegov in raziskav, je strokovnjakom iz restavratorskega centra uspelo v celoti obnoviti in ohraniti vse originalne elemente lesene skulpture ter najti ustrezne rešitve novega pritrdilnega sistema, ki bo omogočal ustrezno statiko, odvodnjavanje in trajno ohranjanje skulpture v njeni izvorni obliki.  Projekt obnove Lesene Rajte zaradi svoje kompleksnosti in interdisciplinarnih razsežnosti predstavlja pilotni projekt za restavratorsko stroko, ki je edinstven v slovenskem prostoru kot tudi širše.

Veseli smo, da je po skoraj treh letih obnovitvenih del Jarmova Rajta ponovno zasijala v vsej svoji mogočnosti ter zopet pozdravila obiskovalce, ki so se pripeljali na 46. Ribniški semenj.

Komentiraj