Ribnica

Ob prazniku občine Ribnica podelili priznanja in nagrade za leto 2015

Priznanja in nagrade Občine Ribnica 2015
Priznanja in nagrade Občine Ribnica 2015

V četrtek, 22. oktobra 2015, na predvečer praznika Občine Ribnica, so bila podeljena letošnja priznanja in nagrade.

Ribnica – 22. oktober je večer pred našim največjim lokalnim praznikom  – če je semenj naša največja prireditev, je občinski praznik naša  najpomembnejša. Tu po sklepu občinskega sveta nagrajujemo  posameznike, skupine in podjetja, ki s svojimi deli navdihujejo  in zaznamujejo svoje domače okolje. Občina Ribnica od leta 1994 praznuje 23. oktober kot občinski praznik. 

NAZIV ČASTNI OBČAN – Alenka in Filip Pakiž
Naziv se zakoncema Alenki in Filipu Pakiž podeli za neprecenljive zasluge pri proučevanju, ohranjanju in promociji oblačilne dediščine Ribnice z okolico ter za donacijo 426 garderobnih kosov in preko 120 drugih evidentiranih predmetov, fotografij in dokumentov Muzeju Ribnica v letu 2015. Zakonca Pakiž sta bila na področju zbiranja, proučevanja in promoviranja oblačilne dediščine z ribniškega območja doslej prostovoljno dejavna skoraj 20 let. Na terenu sta pridobila izjemno dragoceno garderobno gradivo, ki med drugim vključuje ženske obleke, vrhnja oblačila, moške hlače, telovnike, predpasnike, žensko in moško spodnje perilo, pokrivala, rute, copate, čevlje in pohodne palice. S tankočutnim odnosom in posluhom za človeka sta odprla nešteto vrat in zbrala tudi izjemno zanimiva ustna pričevanja in zasebne fotografije. Svoje ljubiteljsko delo sta vrednotila po merilu stroke in natančno ter izčrpno popisano zbirko, kjer je vsak predmet umeščen v čas in prostor in je pojasnjeno, kdo ga je izdelal, kdo ga je nosil ter zakaj se je ohranil. S tem sta opravila pionirsko delo na področju oblačilne kulture ribniškega območja, ki je bila do tedaj popolnoma neznana in neraziskana. Več let sta svoja odkritja delila preko prispevkov v Rešetu, v razširjeni izdaji in z bogatim fotografskim gradivom pa so njuni rezultati zbrani v knjigi, ki je izšla leta 2009 z naslovom »Rib?nčan? smo se l?pu nosil?!«, kar predstavlja neprecenljiv doprinos k ozaveščanju domačinov in tudi širše javnosti, tako laične kot strokovne, o bogatem ribniškem oblačilnem izročilu.

URBANOVA NAGRADA – Riko KOR d. o. o.
Nagrado se podjetju Riko KOR d. o. o. podeljuje za njegov angažma na področju družbene odgovornosti, ki jo uresničuje s sponzoriranjem dejavnosti lokalnih društev, podporo izvajanja dogodkov širšega javnega pomena, donacijami javnim zavodom in ustanovam, omogočanjem opravljanja delovne prakse in pripravništva številnim dijakom in študentom ter krepitvijo stopnje življenjske kakovosti svojih zaposlenih in njihovih družin kot tudi za njihovo poslovno uspešnost, ki prispeva k razvoju in ugledu Občine Ribnica. Izrazito izvozno naravnano podjetje Riko KOR d. o. o. sklepa 3/4 svojih poslov na trgu Evropske unije in je trenutno 7. največje podjetje po številu celotnih prihodkov v občini Ribnica, kjer je prisotno že 21 let. Zaposluje 87 delavcev in delavk ter dosega zadane poslovne cilje, kar je najboljši predznak za nova zaposlovanja.

GALLUSOVO PRIZNANJE – Pavla in Jože Osvald
Priznanje se podeljuje zakoncema Pavli in Jožetu Osvaldu za njuno več kot 24-letno požrtvovalno delo pri Župnijski Karitas Ribnica, katere člana sta že od njene ustanovitve leta 1991. Pri neštetih humanitarnih akcijah Župnijske in Škofijske Karitas sta se izkazala kot prostovoljca v pravem pomenu besede. Sodelujeta pri zbiranju in deljenju gmotnih sredstev, oblačil ter hrane, večkrat pa obiščeta tudi starostnike in bolne na njihovih domovih ter se redno družita s stanovalci doma starejših občanov in VDC. Zakonca Osvald sta prav tako dejavna člana Gobarskega društva Ribnica, kjer že vrsto let opravljata organizacijske in druge naloge.

GALLUSOVO PRIZNANJE – Nonet Vitra
Priznanje se podeljuje ženski pevski zasedbi Nonet Vitra za štirideset let delovanja na področju vokalne glasbe in pevske kulture. V dolgih letih delovanja je Nonet Vitra dosegel izjemno priljubljenost med ljubitelji in privrženci odličnega vokalnega petja. Pohvalijo se lahko z bogatimi pevskimi izkušnjami, saj so znotraj slovenskih meja in v tujini v različnih zasedbah doslej nanizale že skoraj 500 nastopov, kar jih nedvomno uvršča med najbolj prepoznavne pevske zasedbe z Ribniškega. Nonet Vitra, ki ga že od ustanovitve leta 1974 vodi zborovodkinja Bernarda Kogovšek, sestavljajo še Martina Zbašnik Senegačnik, Mojca Šipka Levstek, Eda Štamfelj, Viktorija Petrovič, Ksenija Abramović Grom, Metka Lesar, Renata Lesar Hržič, Mateja Kožar Bolha in Andreja Oblak.

PRIZNANJE OBČINE RIBNICA – Samo Jeranko
Priznanje se podeljuje Samu Jeranku za vrhunske športne dosežke v disciplini prostega potapljanja. Po začetkih v Plavalnem klubu Inles Ribnica je nadaljeval svojo športno pot in postal 11-kratni državni prvak, svetovni rekorder, športnik leta 2013 in 2014 po izboru Slovenske potapljaške zveze ter je aktualni podprvak v globinskem potapljanju. Dejaven je tudi na področju znanosti in publicistike.

PRIZNANJE OBČINE RIBNICA – Alojz Arko in Bruno Tekavec
Priznanje se podeljuje Alojzu Arku in Brunu Tekavcu za njun doprinos k odkrivanju resnice o dejanjih revolucionarnih sil med 2. svetovno vojno na Slovenskem in po njej. V televizijski oddaji Pričevalci sta javnosti razkrila potek in vsebino pretresljivih dogodkov, kot sta jih doživela osebno. Alojz Arko je spregovoril o nerazsodnem pomoru pri Žiglovici, v katerem so mu ubili očeta in brata, ter o trpljenju, ki ga še vedno nosi v sebi. Tudi zaradi tega, ker umorjena po več kot 70 letih še nista pokopana v družinskem grobu.

Bruno Tekavec pa je spregovoril o ravnanjih svojega očeta Filipa Tekavca Gašperja, poveljnika Ribniške čete, ki je bil aktivno udeležen pri izdajstvu vodstva TIGR na Mali gori in pobojih svojih partizanskih soborcev.

ŽUPANOVO PRIZNANJE – Andrej Tomšič
Priznanje se podeljuje Andreju Tomšiču za dejavno in uspešno 24-letno vodenje Kinološkega društva Ribnica. Sad tega dela so redne pasje šole, tečaji, sodelovanje z osnovno šolo, prikaz spretnosti na dan ribniškega sejma, organizacija tekmovanj in promocija društva v širšem slovenskem prostoru.

ŽUPANOVO PRIZNANJE – Franc Janez Klun
Priznanje se podeljuje Francu Janezu Klunu za njegovo dolgoletno delo na področju ohranjanja bogate gasilske dediščine. Poleg vsesplošne predanosti gasilstvu je kot predsednik komisije za zgodovino Gasilske zveze Ribnica prispeval pomemben doprinos k izdaji Zbornika 60 let GZ Ribnica in 130 let PGD Ribnica.

ŽUPANOVO PRIZNANJE – Janez Puželj
Priznanje se podeljuje Janezu Pužlju za njegovo dolgoletno delo na področju ohranjanja bogate gasilske dediščine. Poleg vsesplošne predanosti gasilstvu je poznavalsko sooblikoval statut prostovoljnih gasilskih društev in gasilske zveze Ribnica, pomemben pa je tudi njegov doprinos k izdaji Zbornika 60 let GZ Ribnica in 130 let PGD Ribnica.

Vir: ribnica.si

Komentiraj