Sodražica

Ob prazniku Občine Sodražica 2023 podelili nagrade in priznanja

Sodražica – 30. oktobra praznujejo v občini Sodražica občinski praznik. 30. oktobra leta 1751 je bil na Dunaju namreč sprejet sklep, da se Sodražanom po več kot sto let prošenj dovoli prirejati tedenske sejme. Samo dovoljenje je bilo sicer podpisano 02. februarja 1752.

Občinski praznik je sicer občina obeležila z več dogodki, osrednja pa je bila v petek, 27. oktobra, zvečer, kjer je bil glavni poudarek na 25. letnici ustanovitve Občine Sodražica. Na tej proslavi je župan mag. Blaž Milavec poudaril pomen odločitve za svojo občino, s čimer smo Sodražani dobili priložnost, da o svojih lokalnih potrebah odločamo sami. Prevzeli pa smo tudi odgovornost.

Na proslavi sta se podelili dve občinski nagradi – Zlati plaketi, gasilskima društvoma, ki praznujeta 100 let: PGD Vinice – Zapotok in PGD Žimarice – Globel – Podklanec.

Občinska priznanja so bila podeljena Martini Pirnat, Antonu Govžetu in Ervinu Smislu, ki s svojim udejstvovanjem vsak na svojem področju izkazujejo pripadnost domačemu kraju in ohranjanju dediščine, ter Glasbeni šoli Ribnica ob 60 letnici delovanja.

Županova priznanja pa so prejeli mladi športniki Nik Ambrožič, Andraž Gregorič in Anže Žlindra.

Ob 25 letnici ustanovitve občine so bile predstavljene in prvič podeljene nove zlate plakete ter županska veriga. Vse stvaritve so izdelali mojstri iz domače Rokodelske zadruge In situ, v sodelovanju z Invalidskim podjetjem DVZ Ponikve d.o.o., so pa avtorsko delo arhitektke Ylenie Zobec Mihelič, ki živi in ustvarja v Sodražici.

Proslavo je vodila Nadja Zobec Krže, obogatili pa so jo učenci Osnovne šole dr. Ivana Prijatelja iz Sodražice, Hanna Kordiš ter Simfonični orkester Glasbene šole, ki se mu je na koncu pridružil legendarni Oto Pestner in je s svojim glasom razvnel občinstvo v športni dvorani.

Poleg občinske proslave sta bili v okviru praznika organizirani še razstava ob zaključku projekta In situ in razstava malih pasemskih živali. V nedeljo, 29. oktobra, pa je bila v športni dvorani tudi jubilejna, že 20. revija domačih ansamblov, ki jo v sodelovanju z Občino organizira Klub harmonikarjev Urška.

Komentiraj