Ribnica

Ob prazniku občine Ribnica podelili priznanja in nagrade za leto 2010

Dobitniki priznanj in nagrad občine Ribnica za leto 2010
Dobitniki priznanj in nagrad občine Ribnica za leto 2010

Dobitniki priznanj in nagrad občine Ribnica za leto 2010

Dobitniki priznanj in nagrad občine Ribnica za leto 2010

Ribnica – V petek, 22.10.2010 je v dvorani Športnega centra Ribnica potekala slavnostna prireditev ob prazniku občine Ribnica. V uradnem delu programa, za katerega sta scenarij in vodenje prispevala Alenka Pahulje in Marko Modrej so nastopili Ribniški pihalni orkester, kvintet trobil Glasbene šole Ribnica, izvrstni glasbeniki, ki so se povezali v zasedbo Tabula Rasa in dramski igralec Jure Henigman, ki je lani prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca, ribniške mažorete in solo pevka Metka Lesar.

Po govoru župana občine Ribnica Jožeta Levstka so se pričela podeljevanja priznanj in nagrad za leto 2010.

Županovo priznanje je prejela Monika Oražem, ki je zelo uspešna tekmovalka v duatlonu in triatlonu. Je mlada, preprosta gimnazijka, ki obiskuje Gimnazijo v Kočevju. Kljub njeni mladosti je dosegla izvrstne rezultate v obeh disciplinah. Letos se je udeležila tudi mladinske olimpijade v Singapurju in zasedla odlično 10. mesto.

Priznanje občine Ribnica sta dobila Športno društvo Lončar iz Dolenje vasi, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja in je znano po majskem turnirju v malem nogometu, ki je organiziran vsako leto na nivoju krajevne skupnosti. Društvo organizira in vodi medobčinsko ligo v malem nogometu, vsako leto pripravi pohod k Belim stenam, zelo dejavno pa je tudi na veliko prireditvah v krajevni skupnosti. Njegova zaščitna znamka je vsekakor rekreativni Tek po Lončariji. Po številu tekmovalcev je to drugi največji tek za pokal Dolenjske, saj na njem nastopa do 300 tekačev iz Slovenije in tujine ter Janez Pogorelec, ki je bil tri leta tajnik, štiri leta pa predsednik krajevne skupnosti Dolenja vas. V tem obdobju je veliko prispeval, tako na gospodarskem, kot tudi na kulturnem področju omenjene skupnosti. Ožage za žganje glinaste posode so postale kulturni spomenik. Med njegovim mandatom so bili urejeni tudi: škarpa ob cesti v Rakitnici, avtobusna postaja pri šoli v Dolenji vasi, most čez potok Ribnica v Prigorici, vodovod v Grčarice, asfaltirali so precej cest po vaseh in napravili več komasacijskih poti. Od vsega začetka je aktiven pri organizaciji Teka po Lončariji.

Gallusovo priznanje je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Sveto Gregor, ki letos praznuje 110 let delovanja. Neprecenljiva je zasluga društva na področju preventive in vzgoje ter izobraževanja gasilcev na področju KS Sveti Gregor. Poleg delovanja na gasilskem področju je društvo dejavno tudi na drugih področjih družabnega in kulturnega življenja. PGD Sv. Gregor tudi aktivno sodeluje na področju delovanja in razvoja gasilstva v Občini Ribnica.

Naslednje Gallusovo priznanje je prejelo Turistično društvo Ribnica, ki letos praznuje 105 letnico ustanovitve in že od leta 1975 pripravlja vsako leto Ribniški semenj. Letos je bil že 35. po vrsti. Ribniški semenj je že davno prerasel občinske okvirje in je v Sloveniji postal največji sejem rokodelstva in lončarstva. Društvo je tudi glavni organizator Grajskih večerov, ki se po komaj dveh letih že lahko ponašajo z izvrstnim obiskom. Z organizacijo Ribniškega semnja je TD ime Ribnice poneslo po vsej državi in tudi izven meja.

Urbanovo nagrado je prejel Tomaž Tomšič, profesionalni trener rokometa, z veliko delovnimi izkušnjami, znan tudi kot igralec-krožni napadalec.

Kot trener Rokometnega društva Riko Ribnica je v sezoni od 2007 do 2008 beležil prvo mesto v drugi ligi. Sezono kasneje je društvo že prišlo v prvo ligo, kjer je ostalo še naslednjo sezono, od 2009 do 2010.

Zanj smo navijali, ko je kot krožni napadalec v obdobju od leta 1991 do 2003 igral v enem najpomembnejših slovenskih klubov – RK Celje Pivovarna Laško, z njimi dvakrat osvojil tretje mesto na pomembnih prvenstvih, od leta 2005 do 2007 pa igral tudi za naše domače društvo. Za slovensko reprezentanco je zbral kar 204 nastope.

Od leta 1991, do 2003 je bil desetkrat pokalni prvak Slovenije, enajstkrat državni prvak Slovenije … Leta 2000 je bil na olimpijskih igrah v Sydneyu osmi, leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah enajsti, leta 2004 na Evropskem prvenstvu v Sloveniji drugi, leta 1993 na Mediteranskih igrah tretji.

Častni občan je letos postal bivši župan italijanske občine Arcevia Silvio Purgatori. Občina Ribnica je že 38 let pobratena z italijansko Občino Arcevia in tako so se med občinama stkale zelo trdne vezi. V času županovanja Purgatorija sta občini sodelovanje razširili tudi na področje gospodarstva, športa in kulture. Na njegovo pobudo so se naši suhorobarji in lončarji začeli predstavljati na sejmu v Fabrianu in v zadnjih letih na velikem mednarodnem sejmu v Senigaliji. Na sejmih so suhorobarji in lončarji predstavili svoje znanje in spretnosti ter ponesli ime Ribnice daleč po svetu. V izmenjavi priložnostnih obiskov tako ene kot druge občine, se je zvrstilo veliko prebivalcev obeh občin, ki so navezali prisrčne prijateljske stike, katerih pobudnik in glavni akter je bil prav gotovo gospod Silvio Purgatori. Za vsa njegova konstantna prizadevanja in veliko osebno angažiranost pri nadgradnji sodelovanja si je zaslužil naziv Častni občan Občine Ribnica za leto 2010.

Po uradnem delu je obiskovalce v dvorani še pol ure zabaval ansambel Zakrajšek.

Vir: radio1.si

Komentiraj