Ribnica

Ob mednarodnem dnevu muzejev 2011 otroci iskali zaklad, starejši šli na promenado

Ribnica – Muzej Ribnica je vrata prve razstave odprl pred pol stoletja, čeprav je ta kulturna ustanova v deželi suhe robe z delom začela nekaj let prej. Ribničani, zlasti tisti bolj učene glave, so se sicer že pred drugo svetovno vojno dobro zavedali bogate dediščine, ki se je v tem prostoru pletla skozi daljše obdobje.

Današnja dejavnost muzeja nadaljuje smer, ki jo je v svojem dolgoletnem obdobju vodenja v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zakoličil neutrudni ravnatelj Janko Trošt. Na vse to je obiskovalce ob Mednarodnem Dnevu muzejev spomnila kustodinja Marina Gradišnik. Za obiskovalce so pripravili celodnevni program, ki je bil še posebej pester v popoldanskih urah, ko so na svoj račun prišli najmlajši.

Za zidovi tamkajšnjega gradu so otroci z Bojanom Trdanom iskali skriti sklad , ki ga je v gradu pustil duhec Hugo, ob sončnem zahodu pa so pripravili ogled mestnega jedra oz. sprehod po Škrabčevem trgu, od župnijske cerkve sv. Štefana do francoskega mostu na Bistrici, kjer so s kustodinjo Marino Gradišnik odstranjevali tančice preteklosti starodavnega trga.

Muzej, ki so ga  so pred kratkim izločili iz javnega zavoda Miklova hiša, je po novem del Javnega zavod Rokodelski center. Toda njegova vsebina dela se zaradi tega ne bo spremenila, je še dejala Gradišnikova.

ZVOK: Marina Gradišnik, kustosinja Muzeja Ribnica

Vir: dolenjskilist.si, M. G.

Komentiraj