Ribnica

Na slovensko-japonskem forumu o novih priložnostih za sodelovanje

Hubert Kosler, direktor Yaskawe Slovenija in Yaskawe Ristro

Hubert Kosler, direktor Yaskawe Slovenija in Yaskawe Ristro

Ribnica – Podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro iz Ribnice, v katerega je japonsko gospodarstvo investiralo svoja sredstva, sta lep primer uspešnega poslovanja z Japonsko. Prav zato sta danes v Ribnici pripravili forum, na katerem so udeleženci iskali nove priložnosti za širitev sodelovanja med slovenskimi in japonskimi podjetji.

Naložba v višini dva milijona evrov bo v dveh letih prinesla 50 delovnih mest

Kot je povedal Hubert Kosler, direktor Yaskawe Slovenija in Yaskawe Ristro, v katerem poteka proizvodnja robotskih celic, je japonska družba Yaskawa Electric preselila svoj evropski center iz nemškega Münchna v Ribnico. Letos je v slovenski družbi vložila dva milijona evrov, od česar so 70 odstotkov prispevali Japonci, 30 odstotkov pa slovenska država. Naložba bo v dveh letih prinesla več kot 50 delovnih mest, je poudaril.

Žerjav: Vlada se trudi ustvariti privlačno poslovno okolje

Gospodarski minister Radovan Žerjav je na forumu poudaril, da vlada skuša ustvariti takšno poslovno okolje, da bo takšnih tujih neposrednih naložb v Sloveniji še več. Izpostavil je, da kljub temu, da se ustvarja vtis, da je v Sloveniji težko izvesti tujo neposredno naložbo ali investicije v visoko tehnologijo, je Yaskawina zgodba dokaz, da se to da.

Po njegovem mnenju je projekt rezultat dobrega sodelovanja med Javno agencijo za tehnološki razvoj RS (TIA) in japonsko agencijo za nove energije in razvoj industrijskih tehnologij NEDO.

Japonce odbijata rigiden trg dela in administrativne ovire

Predsednik japonske agencije Hideo Hato, ki je med negativnimi stvarmi za vstop Japoncev na slovenski trg omenil rigiden trg dela, administrativne ovire, nestimulativne davke ter ne dovolj dobro logistiko in infrastrukturo, je dejal, da pogovori o institucionalnem okvirju za sodelovanje med agencijama že potekajo, zelo intenzivno pa poteka tudi izmenjava informacij. Agenciji se dogovarjata za skupno organizacijo delavnic in seminarjev. Zagotovil je, da vse z namenom, da se poveča sodelovanje med državama.

Oba z Žerjavom sta izrazila pričakovanje, da se bo izmenjava informacij končala čim prej in da se bo med poslovneži iz obeh držav po zgledu Yaskawine zgodbe kmalu zgodila nova. Tukaj sem s podporo japonske vlade, je dejal Hato, medtem ko je Žerjav potrdil, da je japonska stran zelo zainteresirana za sodelovanje.

Vir: STA in finance.si

Komentiraj