Ribnica

Na 8. Metu krompirja 2014 kar 112 tekmovalcev

8. met krompirja 2014
8. met krompirja 2014

Nemška vas – Organizatorji družabnih dogodkov letošnje poletje z vremenom res nimajo sreče. Met krompirja v Nemški vasi so zaradi pretekle deževne sobote prestavili na nedeljo, 24. avgusta 2014. Sprva je kazalo na lepo vreme, bolj ko se je bližal začetek, bolj so se nad Nemško vasjo znova zgrinjali dežni oblaki, ki so na veselje številnih obiskovalcev in rekordnega števila tekmovalcev tik pred začetkom tekmovanja odplavali preko Velike gore. Vzdušje je bilo enkratno, a kaj, ko so se oblaki vrnili in tekmovanje po ‘prvi seriji’ metov tekmovanje prekinili!

8. met krompirja 2014

8. met krompirja 2014

Pa vendar, kar 112 tekmovalcev, lani jih je bilo 72, je ‘zavihalo rokave’ in krompir zalučalo, kolikor jim je telo dalo. Vzgonskega vetra letos ni bilo in krompir je najdlje poletel dobrih 92 metrov. Rekord izpred dveh let si tako še vedno lasti Petra Gradišar, ko je dosegel daljavo 101,9 metra.

Pri članih je tako slavil Jošt Vesel z Brega pri Ribnici z daljavo meta 92,1 metra, drugi je bil Boštjan Kač iz Dolge vasi, z metom 84,2 metra, tretji Miha Lovšin iz Sodražice, z daljavo 82,9 metra. Goran Zorič in Peter Gradišar, v zadnjih letih oba najuspešnejša tekmovalca, nista tekmovala, prvi zaradi nevihte ni prišel do meta, drugega pa ni bilo.

Pri ženskah je zmagala Iva Cilovšek iz Kočevja z daljavo 58,5 metra, kar je v ženski kategoriji najdlje do sedaj. Druga je bila Urša Alauf iz Vevč (Ljubljana) s 56,3 metrsko daljavo in tretja Adnela Konjevič iz Goriče vasi s 46,1 metra dolgim metom.

V otroški konkurenci je slavil Jaka Turk iz Stare Cerkve z daljavo 59,3 metra, drugi je bil Gal Košir iz Ribnice s 45,9 metra in tretji Žan Janež iz Globeli z 42,4 -metrsko daljavo.

Prvih pet najboljših iz vsake kategorije je prejelo praktične nagrade, prvi trije tudi pokale, nagrade pa so prejeli tudi tekmovalci v izboru za največji krompir. Tega je letos prinesla domačinka Marinka Prelesnik, tehtal pa je neverjetnih 1250 gramov. To je skoraj enkrat več, kot je bil lanski najtežji zemeljski plod. Drugo mesto je zasedla prav tako domačinka Fanika Klun. Njen pridelek je tehtal 990 gramov. Tudi tretja nagrada je ostala v Nemški vasi. Franc Kljun je letošnjim izjemnim krompirjem pridal svojega, ki je na tehnici pokazal 983 gramov.

Družba fantov in deklet, bilo jih je preko 40 iz Nemške vasi, je letos izvedla tudi tekmovanje dvojic, v katerem sta slavila Iva Cilovšek in Matic Obranovič pred Katarino Šilc in Mitjem Govžetom ter Uršo Alauf in Igorjem Valentinčičem. Poleg tega so napolnili vrečo z 221 krompirji in pobirali stave: Koliko krompirjev je v vreči? Najbližje je bil Primož Prelesnik iz Goriče vasi, ki je stavil, da je v vreči 225 plodov. In tako je domov odnesel žar na oglje s priročnim stojalom na kolesih.

Tekmovanje v metu krompirja so tako idejni vodje Matjaž Pogorelc, Miran Šilc in Uroš Kljun z ostalimi zagnanimi Nemčani, dvignili na precej visoko raven in ni bojazni, da bi prireditev zamrla, saj jo obišče vedno več tekmovalcev in gledalcev iz različnih koncev Slovenije.

Tudi letos so krompir, po tekmovanju so vsega pobrali, spekli in s spoštovanjem pojedli. Za najmlajše so znova pripravili ustvarjalne delavnice. Škoda le, da jo je zagodlo vreme, saj bi bila v nasprotnem primeru to ena najbolj obiskanih letošnjih poletnih prireditev v občini Ribnica.

Uradni rezultati na: http://silcportal.si/mk2014/rezultati.php

FOTO na: http://silcportal.si/mk2014/slike.php

Vir: radio1.si

Komentiraj