Ribnica

9. Met krompirja v Nemški vasi 2015 brez rekordov

9. Met krompirja v Nemški vasi 2015
9. Met krompirja v Nemški vasi 2015

Nemška vas –  Družba fantov in deklet iz Nemške vasi, je prejšnjo soboto, 22. avgusta 2015, pred cerkvijo sv. Lenarta organizirala že deveti družabni dogodek, tekmovanje v metu krompirja. Ideja zanj se je rodila leta 2007, ko so sosedje: Matjaž, Miran in Uroš, ki je bil letos vodja prireditve, v bližnji okrepčevalnici stavili, kdo bo določeno stvar vrgel najdlje. Naslednji dan so »stvar« izbrali in se odločili za krompir. Fantje so imeli celo dve gledalki, ki sta na sosednji njivi kopali krompir.
Že naslednje leto je tekmovanje postalo zanimivo za širšo javnost. Sedaj tekmovanje poteka v treh kategorijah, in sicer člani, članice in otroci, v dveh serijah. Letos je krompir metalo 82 tekmovalcev (36 moških, 7 žensk, 39 otrok) s širšega ribniško-kočevskega konca. Po tekmovanju so vsega pobrali, spekli in s spoštovanjem pojedli.

Med člani je zmagal Denis Sevenšek iz Kočevja, ki je krompir zalučal 97 m. Drugi je bil z 92,4 m Goran Zorič iz Kočevja, ki se tekmovanja udeležuje redno in je vsakič v vrhu, tretje mesto pa je osvojil Jošt Vesel z Brega pri Ribnici z dolžino meta 86,4 m. Nosilec rekorda tako ostaja Peter Gradišar, ki je leta 2012 krompir vrgel 101,9 m daleč.

Pri ženskah je zmagala Iva Cilenšek iz Kočevja, ki je krompir vrgla 63,0 m, drugo mesto je osvojila Alja Vrček iz Kamenč s 55,9 m in tretje Brina Obranovič iz Kočevja s 53,8 m. V otroški konkurenci je zmago slavil Luka Dejak iz Dolenje vasi, najdaljši od dveh metov je znašal 62,3 m. Vsi tekmovalci so imeli na voljo dva meta, v prvi in drugi seriji. Drugi je bil Gal Košir iz Ribnice z 48,1 m in tretji Miha Šilc iz Nemške vasi s 46,5 m.

Prvih pet najboljših v vsaki kategoriji je prejelo praktične nagrade, prvi trije tudi pokale, nagrade pa so prejeli tudi tekmovalci v izboru za največji krompir. Tega je letos prinesel Tone Bojc iz Dolenje vasi. Njegov krompir je tehtal kar 823 g. Drugi najtežji krompir je prinesla Milka Bojc, prav tako iz Dolenje vasi. Pri njej oz. njem se je tehtnica ustavila pri 731 g. Tretja je bila Ota Blatnik iz Nemške vasi, njen krompir pa je tehtal 661 g.

Član organizacijskega odbora Matjaž Pogorelc o dogodku
Matjaž Pogorelc o načrtih
Vir: radio1.si

Komentiraj