Ribnica

7. Met krompirja 2013 brez rekordov

7. Met krompirja 2013: Najboljši v otroški kategoriji
7. Met krompirja 2013: Najboljšim v otroški kategoriji je nagrade podelil ribniški župan

Nemška vas – Pri cerkvi sv. Lenarta v Nemški vasi je v soboto, 17. avgusta 2013 potekalo že 7. tekmovanje v metu krompirja, že tretje leto zapored pa so izbirali tudi največji krompir. Družabno zabavno prireditev je tudi letos organizirala skupina okoli 40 nemškovaških fantov in deklet, tako v metu krompirja, kot v izboru najtežjega krompirja, pa letos rekordov ni bilo.

7. Met krompirja 2013: Najboljši v otroški kategoriji

7. Met krompirja 2013: Najboljšim v otroški kategoriji je nagrade podelil ribniški župan

V metu krompirja se je pomerilo 34 moških, 10 žensk in 28 otrok. Pri moških je krompir najdlje zalučal Goran Zorič iz Kočevja, ki ga je vrgel 95,3 metre daleč, le s tremi decimetri manj je sledil prav tako Kočevec Peter Gradišar, ki je sicer nosilec lani doseženega rekorda 101,9 metra, tretje mesto pa je z 89,3 metri pripadlo Petru Štamflju. Pri ženskah je zmagala Katarina Šilc iz Griča pri Ribnici, ki je krompir vrgla 41,9 metra, drugo mesto je osvojila Špela Pohar z 39,8 metri in tretje Nina Češarek z 38,6 metri. V otroški konkurenci pa je zmago slavil Luka Dejak, katerega najdaljši od dveh metov, ki ji je imel na voljo tako kot tudi vsi ostali udeleženci tekmovanja z metoma v dveh serijah, je znašal 53,7 metra, drugi je bil Jan Pustavrh z 48,6 metri in tretji Lan Lesar z 41,1 metra.

Prvih pet najboljših v vsaki kategoriji je prejelo praktične nagrade, prvi trije tudi pokale, nagrade pa so prejeli tudi tekmovalci v izboru za največji krompir. Tega je letos prinesel Alojz Rus iz Dolenje vasi. Njegov krompir sorte arinda je tehtal 695 g. To je sicer 87 g manj, kot je tehtal zmagovalni krompir lani, a kar 128 g več, kot je pokazala tehtnica krompirju, ki ga je prinesla drugo uvrščena Fanika Klun. Tretje mesto je pripadlo Majdi Starc in njenemu 556 g težkemu krompirju.

[oglas tip=”180×150″]Tekom prireditve so potekale ustvarjalne delavnice za otroke, po podelitvi priznanj najboljšim in tolažilnih nagrad najmlajšim udeležencem tekmovanja, pa so ljubitelji konj iz Goriče vasi tiste, ki so to želeli, s konji popeljali po tekmovalnem poligonu.

Organizatorji so obljubili, da bodo tekmovalne krompirje, ki so po metih ostali celi, spekli in pojedli, pred zaključkom prireditve pa so pripravili še presenečenje: krompir je morala vreči, ne da bi pred tem vedela, kaj so ji pripravili in kaj jo čaka, tudi skorajšnja nevesta, ki je imela včeraj v vasi dekliščino.

Slike in uradne rezultate si lahko ogledate na uradni spletni strani Met krompirja 2013.

Vir: dolenjskilist.si, M. L.-S.

Komentiraj