Ribnica

Maturanti iz Argentine in Kanade na obisku v Hrovači

Ribnica – Maturantke in maturanti slovenskih srednjih šol iz Toronta (Kanada), Buenos Airesa in Bariloch (Argentina) so se v soboto 7. julija 2012 mudili na obisku na ribniškem in kočevskem. V Argentini otroci oz. dijaki obiskujejo slovenski tečaj vseh osem let osnovne šole in pet let srednje šole.

Ob koncu srednje šole pa se dijaki, ki obiskujejo slovenski tečaj, združijo v Roj abiturientov slovenskega srednješolskega tečaja.

Tem ob zaključku šolanja v Argentini Ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu omogoči, da imajo 14-dnevni tečaj slovenskega jezika na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Hkrati pa je teh 14 dni za maturante priložnost, da spoznajo lepote Slovenije. V soboto jih je, v sklopu 10. dne poletne šole, ribniški dekan mag. Anton Berčan sprejel na Turjaku in jim v popoldnevu predstavil kraje med Turjakom in Kočevjem.

Najprej si je 41 maturantov slovenskega tečaja iz Argentine združenih pod imenom RAST XLI  in 14 maturantov iz Toronta ogledalo grad Turjak, nato Škocjan, kjer je bil krščen Primož Trubar, Rašico in Velike Lašče, katere je mag. Berčan predstavil kot slovenske Atene. Zatem jih je pot vodila v Hrovačo. Pod vaško lipo sta jih pozdravila France Petek s krošnjo in predsednik Vaškega etnološka turistična društva Hrovača Ivan Prelesnik. Od niju je vsak maturant dobil za spomin na Ribnico mali ribniški pušlc in kuhalnico. V Hrovači pa so se maturantje tudi okrepčali.

Zatem jih je pot vodila mimo Gotenice do Kočevske Reke. Ogledali so si grobišče pod Krenom. Tam jim je ribniški dekan predstavil Kočevski Rog kot slovensko Kalvarijo. Pod Krenom pa so se s pesmijo, molitvijo in cvetjem maturantje spomnili na tiste, ki počivajo v Kočevskem rogu. Zvečer pa so se maturantje iz Kanade in Argentine poslovili od Ribnice z mašo v župnijski cerkvi sv. Štefana.

Kristjan Kozina

Komentiraj