Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni v Škrabčevo domačijo na debatni izziv – RAZGALJENI: medijski fenomen elit v Sloveniji

Kdaj: četrtek, 21. april 2011, ob 19h
Kje: v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici
Info: T: 01/5816-308 M: 041-744-248

Vabljeni na  debatni izziv ob najnovejši monografiji
RAZGALJENI: medijski fenomen elit v Sloveniji
avtorice dr. Jerce Legan Cvikl,

ki ga v četrtek, 21. aprila 2011, ob 19.00 odpiramo
v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici

 

Razgaljenje (ne)elitizma v slovenskih medijih si bodo privoščili strokovnjakinja za strateško komuniciranje Marta Kos Marko, svetovalec mednarodne medijske uprave Dejan Steinbuch, gospodarstvenik Janez Škrabec, operna pevka Alenka Gotar, ki nas bo razvajala tudi z melodijo, podjetnica Nevenka Črešnar Pergar, ki bo pogovor vodila, in avtorica knjige dr. Jerca Legan Cvikl.

Gre za začetek serije polemičnih javnih razprav o moči slovenskih medijev pri konkretnih predstavitvah sodobnih elit in njihovih predstavnikov. Slednji se za uveljavljanje svoje družbene moči in dvigovanje ugleda mnogokrat poslužujejo manipulativnih mehanizmov na meji (ne)dopustnega. Govorniki bodo ugotavljali, ali in kako imajo medijske institucije danes močan vpliv tako na politično in ekonomsko kot na kulturno in druga družbena področja ter kako nacionalno in mednarodno strukturiranje medijske industrije prevzema funkcionalno družbeno vlogo, ki ureja, strukturira, oblikuje velik del javnega in tudi vedno večji del zasebnega življenja. Pri tem imajo veliko vlogo prav sodobne elite kot družbeni vrhovi in nekateri njihovi predstavniki, ki krožijo v javnem – medijskem prostoru ali ga kot pripadniki novonastale, t. i. popularne elite, celo aktivno soustvarjajo kot predstavniki ekonomske, politične, kulturne, znanstvene, verske, športne, vojaške ali medijske elite. Kdo so, kakšna je njihova estetka izraznost v javnosti, kako in zakaj komunicirajo s svojimi javnostmi, kako aktivno vlogo imajo pri tem sodobni mediji, je le nekaj izzivov, na katere bodo poskušali odgovoriti.

Star rimski pregovor

“De te fabula narratur!”  (Tudi o tebi pripoveduje ta zgodba!)

Jerca Legan Cvikl, rojena 19. februarja 1977 v Novem mestu, je doktorica znanosti na področju antropologije vsakdanjega življenja, filozofije in teorije vizualne kulture ter medijskih študijev. Zadnja leta deluje kot direktorica podjetja za integrirane storitve na področju strateškega komuniciranja in kot univerzitetna predavateljica odnosov z javnostmi. Trenutno živi in ustvarja med Slovenijo in Luksemburgom. Poleg številnih strokovnih prispevkov in javnih nastopov s področja medijev je delovala kot (so)avtorica pri nastajanju knjig in publikacij Cyprus (2000), Poročila se bova (2001), Njena (re)kreacija (2002), Plutarhove ženske (2004) in Za pr(a)vi korak (2010). Zadnja leta ustvarjanja se je posvetila akademskemu raziskovanju, s poudarkom na fenomenu najrazličnejših medijskih konstrukcij in kot zaključek enega izmed raziskovalnih projektov izdala v javnosti odmevno znanstveno monografijo Razgaljena: Žensko branje v Sloveniji, zdaj pa kot del istega opusa izhaja njeno drugo samostojno znanstveno delo Razgaljeni: Medijski fenomen elit v Sloveniji.

Več o marčevskem dogodku, ko so Lea Pisani, Bernarda Jeklin in Bernarda Žarn klepetale o kulturi oblačenja, si oglejte na: www.rikogroup.com.

Hrovača 42, 1310 Ribnica,
info@skrabceva-domacija.com, 041 744 248, 01 / 58 16 308

Komentiraj