Ribnica

Literarni večer ribniškega literarnega kluba napolnili Miklovo hišo

Literarni večer ribniškega literarnega kluba napolnili Miklovo hišo

Literarni večer SAMOSVOJI

Ribnica – Po več kot letu dni literarnih pomenkov se je domači Literarni klub Ribnica v sredo v predavalnici Knjižnice Miklova hiša prvič predstavil javnosti in tako je devet avtorjev množičnemu občinstvu delilo svoje najbolj osebne izkušnje in pripovedi.

Prav zato se je literarni večer mnogih zelo dotaknil, ker je bil čustveno naravnan. Tone Oražem, Breda Lovšin, Jasna Janež, Mojca Jelušić, Alenka Lesar, Karolina Šmalc, Ida Guzijan, Ivan Šega in Ana Porenta so se v prozi in poeziji sprehajali po naravi, spominih iz otroštva, šole, ljubezni in dogodkih iz življenja, ki so jim pustili močen pečat.

Večeru so nadeli naslov Samosvoji in dejansko ta klub, ki deluje pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti, povezuje sila raznoliko druščino: zbrali so se posamezniki v starosti od 16 do 88 let, eni že z literarnimi izkušnjami, spet drugi niso pred obiskovanjem kluba še z nikomer delili svojih tekstov in so se prvikrat pokazali pred drugimi … Na literarnih pomenkih, ki jih imajo enkrat mesečno in jih strokovno vodi Ana Porenta, se tako prepleta veliko izkušenj in samosvojih pristopov, druščina pa je postala zelo homogena. Na literarni večer so vse te delovne naloge in avtorska dela povezali v celoto, ki jo je povezala glasba kitarista in pevca Jerneja Lovšina in Karin Arko, na violini pa se je izkazala Nina Novak. Posebnost tega večera je bila tudi množična publika, ki je na literarnih večerih nismo pogosto vajeni, organizatorji takih kulturnih dogodkov pa opažajo, da se prav v kriznih časih povečuje velika želja posameznikov po osebnem izražanju, ki jih navsezadnje rešuje pred tegobami vsakdana in si svoj svet barvajo z lepšimi niansami …

ZVOK
Koordinatorka JSKD-ja OI Ribnica, Alenka Pahulje o literarnem večeru
Ana Porenta o skupini
Tone Oražem o pridružitvi literarnemu klubu

Vir: radio1.si

Komentiraj