Ribnica

Natečaj: Festival mlade literature URŠKA 2018

Festival mlade literature URŠKA 2018
Festival mlade literature URŠKA 2018

Natečaj revije mentor za mlade literarne talente. Festival mlade literature URŠKA 2018 Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izberemo pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izdamo knjižni prvenec.

RAZPISNI POGOJI
Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki, niti objavili v literarnih revijah oz. na drugih literarnih natečajih. Mladi literati lahko pošljejo na natečaj svoja še neobjavljena literarna besedila – prozo oz. prozni odlomek s kratko obnovo celotne vsebine (do 10 strani), poezijo (do 10 pesmi) in dramska besedila (odlomek z obnovo, prizor – do 10 strani).

Prispevki morajo biti napisani na računalnik in poslani po elektronski pošti, in sicer na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Urška 2018 – kraj regijskega srečanja (izberete srečanje najbližje vašemu kraju bivanja!), najkasneje 24 ur po spletni prijavi.

Vsak prispevek mora biti jezikovno urejen in označen samo s šifro; podatke o avtorju pa je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Besedila naj bodo zapisana v wordu, klasična pisava (npr. times new roman), velikost 12, enojen razmik, leva poravnava (poezija; razen če gre za vizualno poezijo), brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij. Strokovni selektorji dobijo v branje samo šifrirana besedila, avtorji se razkrijejo na šestih regijskih srečanjih.

Podatke o avtorju in besedilu vpišite v spletno prijavnico, objavljeno na spletni strani JSKD (šele
s tem je prijava veljavna):
E-PRIJAVA: http://www.jskd.si/literatura/natecaji_literatura/urska/2018/

OBJAVE
Vse poslane prispevke odstopijo avtorji za morebitno objavo v reviji Mentor brezplačno. Dela izbranih avtorjev bodo objavljena na način in v obsegu, ki ga določi JSKD. Avtorje bomo o objavi obvestili.

POTEK NATEČAJA
Vse sodelujoče avtorje bodo prireditelji povabili na eno od šestih regijskih srečanj, ki jih bodo izvedle območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Srečanja v obliki literarnih delavnic in javnih branj bodo potekala od februarja do aprila 2018:
– četrtek, 15. februarja 2018, Ljubljana (za Osrednjo Slovenijo)
– petek, 16. februarja 2018, Sevnica (za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje)
– petek, 9. marca 2018, Dvorec Bukovje, Dravograd (za Celjsko in Koroško)
– sobota, 24. marca 2018, Koper (za Primorsko)
– petek, 13. aprila 2018, Škofja Loka (za Gorenjsko)
– torek, 20. aprila 2018, Ptuj (za SV Slovenijo)

Na regijska srečanja so vabljeni vsi prijavljeni avtorji, ki po ustvarjalnih literarnih delavnicah (namenjenih samo njim) in pogovoru s strokovnimi spremljevalci, javno preberejo izbrane odlomke svojih prijavljenih besedil, strokovni spremljevalci pa nominirajo najboljše literate za državni, finalni del festivala. Državni selektor za Urško 2018 bo pesnik, urednik in prevajalec Primož Čučnik.

Finalni del festivala mlade literature Urška 2018 bo potekal 12. in 13. oktobra 2018 v Slovenj Gradcu, z nastopom petih finalistov (literarne matineje, sobotna delavnica), s predstavitvijo prvenca Katarine Gomboc, uršljanke 2017, in z literarno gostjo iz Luxemburga, Noro Wagener. Prevod njene zbirke kratkih zgodb E. Galaksije bo izšel v zbirki Mentorjeva prevajalnica.

NAGRADA
Najboljšemu avtorju bo revija Mentor natisnila knjižni prvenec, ki bo objavljen v zbirki Prvenke, predstavljen pa na finalnem delu festivala Urška oktobra 2019 v Slovenj Gradcu. Avtor bo kot honorar poleg mentorske in uredniške pomoči pri nastajanju prvenca dobil tudi sto izvodov svoje knjige ter možnost gostovanja na mednarodnem literarnem gostovanju v tujini. Uredništvo si pridržuje pravico, da prvenca ne natisne, če bo menilo, da delo še ne zadošča kriterijem za objavo. V tem primeru bo izbor najboljših besedil objavljen v reviji Mentor.

ROK ZA PRIJAVO
Šifrirana besedila in e-prijavo je potrebno oddati do ponedeljka, 22. januarja 2018. Prejem besedila in e-prijavo vam bomo potrdili na vaš e-naslov najkasneje v enem tednu.

Uredništvo revije Mentor

Komentiraj