Ribnica

Leseni otroški stolček Froc se jeseni podaja na Kickstarter

Matej Košir
Matej Košir, idejni oče otroškega stola Froc.

Leseni otroški stolček Froc, ki ga izdelujejo v ribniškem družinskem podjetju, se s tehnološko nadgradnjo jeseni podaja na Kickstarter.

Froc je leseni prilagodljivi stolček za otroke, ki sta ga zasnovali dve slovenski podjetji: družinsko podjetje Rimarket in oblikovalski studio Gigodesign. Leta 2012 je stolček na sejmu Ambient prejel nagrado za najboljši izdelek, uporablja pa ga že več sto otrok po vsem svetu.

Otroški stolček Froc je zasnovan in izdelan v Sloveniji. Od preostalih stolčkov se razlikuje po eni masivni nogi s štiritočkovnim križem. Na ta način so oblikovalci zagotovili, da je težišče vedno v središču stola, kar otroku zagotavlja stabilnost. Za jesen snovalci napovedujejo novost – pametnega Froca.

Leseni stolček, ki otroka tudi stehta

Za letošnje leto Matej Košir, idejni vodja Froca, napoveduje novost, ki bo navdušila predvsem starše. Septembra bo njegova ekipa na Kickstarterju predstavila pametno različico stolčka Froc Smart. Ta bo imel vgrajeno tehtnico z merilnimi senzorji in bluetooth čip, starši pa bodo lahko prek aplikacije spremljali otrokovo težo, čas sedenja, telesno držo in podobno.
Ustvarili aplikacijo, preko katere spremljamo otrokov razvoj
“Od nekdaj smo želeli predstaviti lesene izdelke, ki bi jih lahko povezali s tehnologijo in pametnimi telefoni,” je za Planet Siol.net povedal Matej Košir, ki so ga za zasnovo stolčka navdihnili njegovi otroci. Tako je osnovni model stolčka, ki zaradi inovativne zasnove skrbi za stabilno in varno sedenje otrok, starih od šest mesecev do deset let, dobil tehnološko nadgradnjo.

Lupinica za novorojenčke

Novemu Frocu so dodali lupinico, v kateri bodo lahko počivali tudi novorojenčki, kot rečeno, pa lahko stolček uporabljajo otroci do desetega leta starosti. Froc (v osnovni in tehnološko napredni različici) je v celoti razvit in izdelan v Sloveniji.

Pri tehničnem razvoju rešitve Rimarket sodeluje z MakerLabom, razvojnim laboratorijem Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Froca otroku prilagajamo s tremi nastavitvami. Nastaviti je močgoče oddaljenost sedala od tal, višino nožnega naslona in položaj hrbtnega naslona. Ko otrok ne potrebuje več varovala okrog sedala, ga lahko odstranimo

Jeseni na Kickstarter

Matej Košir se na Kickstarter odpravlja po 90 tisoč evrov. V redni prodaji je treba za osnovni stolček Froc odšteti 199 evrov, njegov pametni bratec Smart Froc pa bo za prve podpornike na voljo za okoli 133 evrov (brez lupinice).

“Raziskali smo trg in prepričani smo, da je tudi pametni stolček še vedno cenejši od večine preostalih otroških stolov na trgu. Ti za zdaj še nimajo vgrajene tehtnice in povezave z aplikacijo, kot jo ima naš izdelek,” je še povedal Matej Košir.
Vir: siol.net

Komentiraj