Ribnica

Japonski lastniki jih vse bolj upoštevajo

Hubert Kosler
Hubert Kosler

Ribnica – Prihodnjo pomlad bo jasno, ali bosta Slovenija in Japonska res izpeljali projekt na področju pametnih omrežij, ki naj bi bil vreden okoli 50 milijonov evrov. Zeleno luč bo sicer dala šele študija izvedljivosti, ki jo bodo najprej izvedli v skladu z maja podpisanim sporazumom med agencijo Spirit in japonskim Nedo. Skupen projekt je lahko prava prelomnica v gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Japonsko, saj so možnosti na tem področju glede na položaj Slovenije in njeno razvitost slabo izkoriščene. 

Hubert Kosler

Hubert Kosler

»Medtem ko imajo Madžarska, Slovaška in Češka nekaj sto japonskih investicij v proizvodnjo, je Slovenija tu daleč zadaj. Četudi gre za enega največjih svetovnih investitorjev, enega takih, ki so kvalitetni in delajo dolgoročno, Japonsko močno zanemarjamo,« meni Miran Skender, podjetnik in nekdanji slovenski veleposlanik v Tokiu.
Plod uspešnega sodelovanja z Japonci sta ribniški Yaskawa Ristro, ki skrbi za inženiring in proizvodnjo robotskih celic ter razvojne programske storitve za vsa Yaskawina hčerinska podjetja v Evropi, in Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije. Po besedah izvršnega direktorja Huberta Koslerja bi podjetji lahko dosegli 10-odstotno rast prihodkov, kar pa bo jasno šele ob koncu poletja. »Yaskawin delež v Evropi že raste, posledično tudi mi, ki smo izvozniki, dobivamo več naročil. Sodeč po poslovanju in naročilih, ki jih ima do konca avgusta Yaskawa Ristro, bi bili lahko optimisti, saj smo že dosegli zastavljene cilje in bi v prvem polletju poslovnega leta imeli okoli 11 milijonov evrov prometa, vendar pa se bomo morali v drugi polovici našega poslovnega leta, ki se začne po 31. avgustu, pošteno boriti za nove posle. Pri nas so naročila namreč znana samo za tri mesece vnaprej,« pojasnjuje Kosler, ki je skupaj s 105 sodelavci v Yaskawi Ristro lani ustvaril za dobrih 20 milijonov evrov.

Yaskawa se je nedavno z novostmi dobro predstavila na sejmu avtomatike v Münchnu in Kosler pričakuje, da jim bo to zagotovilo kar »vročo jesen«. Optimizem pa vliva tudi odločitev matične družbe Yaskawa Electric, da bo podprla nastanek kompetenčnega centra za robotske celice s strojnim vidom, za kar bo namenila okoli pet milijonov evrov. Center naj bi zaživel že prihodnje leto. Ribnica tako postaja na področju razvoja robotike vse bolj pomembna za vso Evropo tudi ob lani končani gradnji evropskega robotskega centra.

V Ribnici so nedavno razvili novega robota za daljinsko vodeno lasersko varjenje s preletom, ki bo zelo dobrodošel predvsem v avtomobilski industriji, za katero Yaskawa sicer naredi 80 odstotkov robotskih celic. Ta odstotek naj bi se po Koslerjevem mnenju nekoliko zmanjšal morda že v prihodnjih treh letih, ko bodo roboti pogostejši na drugih področjih, kot so paletiranje, strega, v prihodnje pa tudi v laboratorijih in na področju biotehnologije.

»Naš cilj je še okrepiti inženiring in tako postati še boljša opora celotni Evropi. Vedno bolj nas naši lastniku upoštevajo in spoštujejo, kar se nam zdi ključno. Preboj znotraj korporacije sicer zelo težko dosežeš, a z uvedbo vitke proizvodnje in visoke ravni inovativnosti smo na zelo dobri poti,« je dejal Kosler.

Vsaj pet odstotkov za razvoj in inovacije

Yaskawa sicer v inovacije in razvoj vloži v povprečju pet odstotkov prihodkov. »Zagotovo toliko, kot je delež BDP, ki ga namenja Japonska,« je še poudaril Kosler in tako odgovoril na ugotovitve Evropske komisije, ki je pred dnevi objavila podatek, da Evropska unija s sedanjimi izdatki za raziskave in inovacije v celotnem javnem in zasebnem sektorju v vrednosti nekaj več kot dveh odstotkov BDP še naprej občutno zaostaja za mednarodnimi konkurenti, kot so Združene države Amerike, Japonska in Južna Koreja. Evropsko unijo bo namreč kmalu prehitela tudi Kitajska. Povečanje izdatkov za raziskave in inovacije na tri odstotke BDP torej ostaja ključni cilj Evropske unije.

Vir: dnevnik.si, Jana Petkovšek Štakul

Komentiraj