Ribnica

Inotherm postal z naskokom največji igralec na trgu aluminijastih vhodnih vrat v Evropi

Sedež podjetja Inotherm v Prigorici.
Sedež podjetja Inotherm v Prigorici.

»Smo največji proizvajalec aluminijastih vhodnih vrat za hiše in druge stanovanjske objekte v Evropi. Z njihovo prodajo smo lani ustvarili 53,4 milijona evrov prihodkov. Ta vodilni položaj nameravamo obdržati. Zato so, tudi zaradi vse ostrejše konkurence, nujna naša nadaljnja vlaganja v razvoj in nove zmogljivosti. V Ribnici prav zdaj postavljamo na noge novo lakirnico. Naložba je vredna sedem milijonov evrov,« pove David Janež, regionalni direktor Inotherma.

Inotherm je v Prigorici, kakšen kilometer iz Ribnice, tik ob cesti, ki pelje v Kočevje. V Prigorici so se širili pred dvema letoma, ko so takratnim prostorom dodali novo poslovno stavbo in proizvodno-skladiščne prostore. Zaradi nenehne rasti in potreb po širjenju proizvodnih zmogljivosti so leta 2012 razširili proizvodne prostore še na drugi lokaciji, v poslovni coni v Ribnici. Širitev v Prigorici takrat zaradi dolgotrajnih postopkov spreminjanja prostorskih aktov ni bila mogoča. V Ribnico so preselili proizvodnjo izolacijskega stekla za lastne potrebe, ki so jo tudi posodobili. Ob njej se širijo še letos, ko so pridobili še 25 tisoč kvadratnih metrov novih proizvodnih površin, kjer bodo imeli tudi novo lakirnico. Ko smo jih obiskali, so v njej že stali prvi stroji.

Nova lakirnica in sončna elektrarna

Inotherm, Nova lakirnica in sončna elektrarna v Ribnici

Inotherm, Nova lakirnica in sončna elektrarna v Ribnici

»V novih prostorih bomo predvidoma začeli delati konec leta. Lakirnica bo sodobna in precej avtomatizirana, zato zaradi nje kakšnega večjega števila delovnih mest ne bomo odpirali, bomo pa letos na novo zaposlili med 10 in 15 sodelavci, tako proizvodne delavce kot prodajnike in druge kadre,« razloži sogovornik.

Nova lakirnica je zgrajena po najsodobnejših tehničnih in okoljevarstvenih standardih. Načrtujejo pa tudi povečanje fotovoltaične sončne elektrarne. Prvi del so zgradili leta 2012, zdaj pa ga bodo še razširili, da bi si zagotovili velik del potrebne električne energije.

Eden prvih na trgu

Inotherm je družinsko podjetje. Anton in Verica Šenk sta se podjetništva lotila leta 1991, danes ima Inotherm 245 zaposlenih. Najprej so izdelovali termoizolacijska stekla, proizvodnjo aluminijastih vrat za stanovanjske hiše pa začeli leta 1998.

»Inotherm je bilo eno prvih podjetij na trgu aluminijastih vhodnih vrat za hiše. Do takrat so tovrstna vrata uporabljali le v poslovnih prostorih. Mi pa smo se lotili izdelave aluminijastih vhodnih vrat za stanovanjske hiše. Naša vrata so kakovostna, pri njihovi izdelavi združujemo najnovejše tehnologije in precizno ročno delo. Ravno njihova kakovost je eden naših močnejših prodajnih adutov. Ne gre pa samo za tehnologijo izdelave, odličen in do okolja prijazen je tudi material, iz katerega so vrata narejena. V našem razvojnem oddelku smo razvili posebne aluminijaste profile, ki so osnova naših vrat in jih po naših načrtih izdelujejo samo za nas. Zaradi njih so naša vrata bolj stabilna in se ne zvijajo tudi ob velikih temperaturnih razlikah, ko je denimo zunaj –20 stopinj Celzija, stanovanje pa imate ogreto na 25 stopinj,« pojasni David Janež.

Inotherm je danes s 53,4 milijona evri prihodkov z naskokom največji proizvajalec aluminijastih vrat v Evropi, sledita mu tekmeca iz Avstrije in Nemčije z 31 oziroma 29 milijoni evrov prihodkov.

Največ njihovih vrat kupijo Nemci

Na tujih trgih ustvarijo kar 95 odstotkov vseh prihodkov. Lani so naredili 27 tisoč vrat in jih več kot pol prodali v Nemčijo. Poleg Nemčije so veliki izvozni trgi zanje še Avstrija, Švica in Francija. Večji tuji trgi pa še Italija, Luksemburg, Nizozemska, Belgija in Velika Britanija. V Nemčiji imajo devetodstotni tržni delež, v Avstriji 19-odstotnega, v Sloveniji več kot 30-odstotnega.

Poslujejo na 18 tujih trgih, veliko večino izdelkov prodajo v državah zahodne Evrope za srednji in visoki cenovni segment kupcev. In to se pozna tudi na njihovem finančnem rezultatu.

Odlični finančni rezultati; lani plačali 2,1 milijona evrov davka od dobička

Podjetje je imelo lani 9,5 milijona evrov čistega dobička, marža EBIT je bila 21,9-odstotna, čista dobičkovna marža 15,4-odstotna, tudi dodana vrednost na zaposlenega je bila zavidljiva in s 93.479 evri več kot dvakrat večja od slovenskega povprečja. Podjetje je lani plačalo 2,1 milijona evrov davka od dobička. »Eden od razlogov za uspeh Inotherma je tudi v tem, da se ves ustvarjeni dobiček vlaga nazaj v podjetje. Inotherm ima samo eno podjetje in to posluje v Sloveniji in tu plačujemo davke,« pove David Janež. Inotherm je sicer nezadolženo podjetje in naložbe financira v celoti iz lastnih sredstev.

Konkurenčne prednosti

Kako so prišli do takih rezultatov. Odgovor se skriva v številnih konkurenčnih prednostih, ki so jih ustvarili Inothermovi zaposleni. Naš sogovornik jih našteje veliko. Zapisali smo le najpomembnejše. »Sami obvladujemo vse proizvodne faze, kar nam omogoča izjemno fleksibilnost proizvodnje. Sami naredimo polnila, steklo, dele iz nerjaveče pločevine, sami lakiramo. V ponudbi imamo preko 400 modelov vrat, končna stranka pa lahko dodatno prilagodi dizajn in opremo vrat lastnim željam. Naročila obdelamo v roku 24 ur, ponudbe so narejene z barvnimi skicami vrat v merilu. Vsaka vrata so narejena za znanega kupca, dobavni roki so kratki in držimo se jih zelo natančno. Vrata izpolnjujejo najzahtevnejše norme varnosti in toplotne izolativnosti, za kar imamo tudi certifikate nemškega inštituta IFT Rosenheim. Imamo atraktivno razmerje med kakovostjo in ceno. Našim strankam, to so trgovci s stavbnim pohištvom, ponujamo napreden program za risanje in izračun cene vrat. To jim zelo poenostavi poslovanje in omogoči, da lahko, če končni kupci vrat želijo, že ob prvem obisku dobijo popolno ponudbo ter plačajo avans.«

Lastna blagovna znamka in 800 kupcev

Vhodna vrata prodajajo pod lastno blagovno znamko Inotherm. Da so prišli do sedanjega položaja na trgu, je bilo v podjetje skozi leta vloženega izredno veliko truda in naložb v sam razvoj izdelka in v trženjske aktivnosti.

Danes imajo že okoli 800 kupcev. To so zadnji preprodajalci v verigi oziroma to so trgovci s stavbnim pohištvom, ki lastnikom hiš ponujajo svetovanje, montažo in poprodajni servis. »Naša prodajna mreža je zelo razvejena, v Nemčiji in na drugih naših najpomembnejših trgih se naša vrata dobijo skoraj v vsakem kraju,« pove David Janež.

Prodajo imajo tako razpršeno, da z največjimi kupci ustvarijo samo po pet odstotkov celotnih prodajnih prihodkov.

Ves čas se predstavljajo na sejmih in oglašujejo

Svojo prisotnost na trgih krepijo prek nastopov na panožnih sejmih, in sicer so tam predstavljajo sami ali pa jih predstavljajo zastopniki. Tako jih srečate na sejmih v Münchnu, Nürnbergu, na Dunaju, v Salzburgu, Birminghamu, Parizu, Londonu, Zagrebu, Dubaju … Stojnice imajo vedno postavljene na najboljših lokacijah, v primerjavi s konkurenco so opazni tako po kvadraturi kot videzu razstavnega prostora. S tem se poskušajo pozicionirati v višji cenovni razred. Intenzivno se oglašujejo v panožnih revijah v tujini, oglašujejo se na spletu, izvajajo različne prodajne akcije, pojasni David Janež.

Novi trgi

Ves čas iščejo tudi nove trge. »Vstop na nov trg vedno zahteva veliko časa in sredstev, zato je treba nove trge iskati takrat, ko jih ne potrebuješ. Da dobiš pravega partnerja in prave reference, pri nas običajno traja kar nekaj let,« pove David Janež.

Kadri

Številna slovenska podjetja poročajo, da težko dobijo nove sodelavce. »Pri nas je glede pridobivanja kadrov nekoliko lažje, saj imamo plače, boljše od slovenskega povprečja in boljše kot v podjetjih iz naše okolice. V letu 2017 smo imeli povprečno bruto plačo 2.470 evrov, medtem ko je znašala povprečna bruto plača v Sloveniji 1.627 evrov,« razloži David Janež.

Pametna vrata za pametne hiše

Letos v Inothermu pričakujejo okoli petodstotno rast prihodkov. Kam pa usmerjajo razvoj? »Za razvoj izdelkov vsako leto namenimo sredstva v višini od pet do osem odstotkov vseh prihodkov. Veliko vlagamo v digitalizacijo. Želimo biti del pametne hiše, kar pomeni, da bodo naša vrata povezljiva z drugimi napravami. Testne rešitve smo že predstavili na sejmu v nemškem Münchnu, prodajo bomo začeli prihodnje leto.

Tovrstne programske rešitve so že na trgu, a so skoraj dražje od samih vrat. Naša naloga je, da jih kupcem ponudimo skupaj z vrati po primerni ceni,« pojasni David Janež.

Kar zadeva trge, vidijo še veliko priložnosti v Evropi.

Družbena odgovornost

Kot družbeno odgovorno podjetje se Inotherm zaveda vpetosti v naravno in družbeno okolje na kočevsko-ribniškem območju oziroma Sloveniji. Tako na področju proizvodnih storitev sodelujejo s kooperanti in podjetji iz lokalnega področja. Podjetje želi prispevati k dvigu kakovosti življenja v domačem okolju, zato zaposlujejo predvsem osebe iz lokalnega okolja, spodbujajo razvoj mladih v mladinskih, kulturnih, športnih in gasilskih društvih ter osnovnih šolah. Z donacijami številnim neprofitnim organizacijam poskušajo omiliti stiske ljudi. Tako na primer že več kot deset let zapored podjetje omogoča, da prek Območnega združenja Rdečega križa Ribnica na morju brezplačno letuje 50 otrok. Hkrati podpirajo tudi različne glasbene, kulturne in športne projekte v širšem slovenskem prostoru, kot sta glasbeni festivalu Slowind, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Podpirajo tudi slovenske smučarske skakalce: Roberta KranjcaTilna BartolaAnžeta Semeniča in Anžeta Laniška.

Komentiraj