Ribnica

Inles kljub nekoliko nižji prodaji lani pozitivno

Inles
Inles

Ribnica,  (STA) – Prihodki ribniškega Inlesa, proizvajalca stavbnega pohištva, so lani znašali 21,8 milijona evrov in so se v primerjavi s predlani znižali za tri odstotke. V družbi so ustvarili približno 160.000 evrov dobička iz poslovanja in 42.000 evrov čistega dobička. Ta je bil za nekaj več kot polovico manjši od predlanskega.

Direktor Inlesa Andrej Mate je za STA povedal, da se pri prodaji svojih izdelkov srečujejo z “neverjetno in agresivno” cenovno konkurenco iz vzhodne Evrope. Gre za pravo cenovno vojno, je poudaril, in dodal da se je njihova lanska prodaja popravila šele v drugi polovici leta.

Za približno 15 odstotkov boljša je bila glede na enako lansko obdobje tudi v letošnjih prvih dveh mesecih, sicer pa Inles na letni ravni letos pričakuje približno 11-odstotno rast prodaje, poslovni dobiček v znesku približno 200.000 evrov in 120.000 evrov čistega dobička.

Podobno kot lani tudi letos računajo na tržni prodor predlani razvitih poslovnih programov, hkrati pa težišče njihovega dela ostaja pridobivanje novih kupcev in trženje. Drugih novih izdelkov ne načrtujejo in sedanje stalno tehnično dopolnjujejo. Direktor je tudi opozoril, da so v nemškem oz. bavarskem Burghausnu lani odprli svoj prvi prodajni salon v tujini, ki jim bo omogočal neposredno prodajo.

Ker so v Inlesu leta 2013 končali tehnološko-posodobitveni naložbeni cikel, ki jim omogoča razvoj do leta 2018, se lahko tudi bolj kot temu v prihodnjih nekaj letih posvečajo trženju svojih izdelkov in rasti prodaje.

Sicer si podjetje obratovanje zagotavlja z lastnimi sredstvi in nima težav z bankami. Inles tudi svojo zadolženost stalno znižuje za približno za 15 do 20 odstotkov na leto in se ne bo novo zadolževal.

Inlesov neposredni izvozni delež je s približno 85 odstotki lani ostal na predlanski ravni, za približno štiri dodatne odstotke so izvozili preko izdelovalcev montažnih hiš, ki v svoje izdelke vgrajujejo Inlesove elemente, in še približno dva odstotka preko posrednikov.

Inles kot največji slovenski izdelovalec in izvoznik fasadnih elementov oz. oken in vhodnih vrat večji del svojih izdelkov izvozi v Nemčijo, Švico, Francijo, Avstrijo, države Beneluksa in Italijo. Prodajajo tudi v ZDA in Rusiji, trgi nekdanje Jugoslavije pa so zanje še vedno zanemarljivi.

Družba je skupaj s svojim invalidskim podjetjem IP Inles ob koncu preteklega leta zaposlovala približno 380 ljudi. Podobno kot lani letos pričakujejo do triodstotni naravni odliv zaposlenih, ki ga bodo, a le če bo treba, nadomestili z mlajšimi kadri, je še povedal Mate.

Komentiraj