Ribnica

Božičnice v letu 2016 v Dolenjskih podjetjih: Največ dobili v Inothermu 2.800 evrov

Inotherm, Prigorica
Inotherm, Prigorica

Konec starega in začetek novega leta sta tudi čas za obračune in nagrajevanja. Kako so podjetja letos izplačevala božičnice, trinajste plače oz. druge nagrade ob koncu leta, smo preverili pri nekaterih največjih zaposlovalcih na Dolenjskem, v Posavju, Beli krajini in na kočevsko-ribniškem območju.

v Inothermu iz Prigorice, z 230 zaposlenimi enem največjih podjetij v občini Ribnica, so tudi letos delovno uspešnost nagrajevali že med letom. Ob izplačilu plač za november in december bodo v povprečju izplačali 2.800 evrov bruto na zaposlenega.

Več kot 5.000 redno zaposlenih v Krki pa tudi njihovi agencijski sodelavci so 16. decembra dobili božičnico v višini 1.282 evrov bruto. Na drugem bregu reke Krke, v Revozu, je božičnica letos znašala 500 evrov, dobilo pa jo je okoli 2.500 zaposlenih in agencijskih delavcev.

Skupina TPV, ki ima skupaj z najemnimi delavci dobrih 1.200 zaposlenih, bo nagrado za poslovno uspešnost izplačala s plačami za mesec december, znašala pa bo 250 evrov bruto. Tudi tu je bodo poleg zaposlenih deležni tudi najemni delavci.

V Adrii Mobil bodo v prvih dneh januarja vsem zaposlenim, teh je okoli 920, izplačali nagrado za poslovno uspešnost, in sicer v znesku nekaj več kot 1.500 evrov bruto.

CGP je izplačal božičnico konec decembra. V podjetju je 600 zaposlenih, nagrada pa bo v enaki višini kot prejšnja leta, so nam sporočili iz podjetja. Tudi iz Trima, v skupini je 600 zaposlenih, nam višine nagrade za poslovno uspešnost niso sporočili, dejali so le, da jo bodo izplačali v začetku tega leta.

V Nuklearni elektrarni Krško božičnic ne izplačujejo, saj zaposlene, teh je nekaj več kot 600, sproti nagrajujejo v skladu s politiko nagrajevanja. To jim gre kar dobro, saj je povprečna plača v Neku še enkrat višja od državnega povprečja.

V podjetju Akrapovič, ki ima v Ivančni Gorici in Črnomlju 865 zaposlenih, božičnico že nekaj let nadomešča sistem nagrajevanja. »Zaposleni v prvih mesecih naslednjega leta dobijo izplačano nagrado glede na uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta. Ta nagrada je ob dobri oceni preteklega dela lahko višja od plače zaposlenega. Sistem nagrajevanja se je izkazal kot zelo dober, saj spodbuja storilnost,« so nam odgovorili iz podjetja.

Tudi v Adrii Dom iz Kanižarice, kjer je 217 zaposlenih, nagrado za uspešnosti ob koncu leta odmerjajo individualno, in sicer glede na sprejete kriterije. Izplačano so jo dobili 23. decembra.

Vir: dolenjskilist.si, B. Blaić

Komentiraj