Ribnica

Bivalni transporter slovenske konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team

Ugar Equestrian Team: Tovornjak sodobnih športnih nomadov - 19 ton prestiža in udobja
Tovornjak sodobnih športnih nomadov
Bivalni transporter slovenske konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team

Tovornjak sodobnih športnih nomadov

Ribnica – Vrhunski šport zahteva tudi vrhunsko logistiko, kamor seveda sodijo prevozi športnikov in opreme. Kako pa se zadeve lotiti, če atlet tehta prek pol tone? Odgovor smo poiskali na Posestvu Ugar.

Življenje športnih nomadov

Ja, vrhunski športniki, ki nastopajo v globalnih športnih disciplinah, morajo v tekmovalni sezoni prepotovati velike razdalje med prizorišči. Logistika prevozov pa je v tej zgodbi pomemben dejavnik, ki močno vpliva tudi na počutje glavnih igralcev – športnikov ter posredno tudi na dosežene rezultate.

VIDEO

Razkošje na kolesih – od belih strmin pa do paddocka F1

Sodobni športni nomadi si tako nemalokrat omislijo prave hotele na kolesih. V svojem razkošnem avtodomu se tako bolje kot v hotelu počuti zvezdnik bele karavane Bode Miller, da o vesoljskih postajah na kolesih, ki jih je mogoče videvati v paddocku formule 1 niti ne izgubljamo besed. Ja, playboy dirkači, kot je bil recimo Škot David Coulthard, je tudi ob stezi potreboval razkošno spalnico.

Na pot s šestimi konji, njihovimi jahači in “grumom”

No, sodoben športni transporter, v katerem je udobno klimatizirano stanovanje z raztegljivo “popup” dnevno sobo z usnjeno sedežno garnituro, bambusovim parketom, satelitsko televizijo, lepo kopalnico, dvema zakonskima ležiščema in dimenzijsko razkošno kuhinjo s kamnitim delovnim pultom – ta presega kuhinjske niše v garsonjerah –, poleg tega pa še prostor z boksi za kar šest vrhunskih atletov – tekmovalnih konj in njihovega butlerja ali v strokovnem žargonu grooma pa imamo tudi v Sloveniji. Slovenska konjeniška ekipa Posestva Ugar, Ugar Equestrian Team, ki nastopa v dveh olimpijskih konjeniških disciplinah – preskakovanju zaprek in dresuri – na konjeniške turnirje po Evropi potuje z modernim in zelo udobnim bivalnim transporterjem, ki jahačem in konjem nudi vse udobje na dolgih avtocestnih križarjenjih in ob tekmovalnih parkurjih.

Podoba, ki pusti vtis …

Že prvi pogled na visoko silhueto tovornjaka, odetega v elegantno “british-racing” zeleno barvo in praktično do tal zaprto bočno linijo, vsakomur daje vedeti, da 12-metrski lepotec ni namenjen prevozu evro-palet in drugih običajnih špedicijskih tovorov. Še večji vtis pa transporter pusti, ko iz boka s pomočjo elektrike “zleze” dnevna soba in zračno vzmetenje poskrbi, da se zadnji del povsem približa k tlom in tako konjem prek vstopne ploščadi omogoči lažji vstop v njihov bivalni del. Po nakladalnem manevru pa s pritiskom na gumb zračno vzmetenje spet samodejno izravna vozilo. Hlevski del transporterja je opremljen z individualnimi boksi, nedrsečo podlago, podobno oblogam iz atletskih stez, in bočnimi ter strešnimi okni za ustrezno prezračevanje ter dovolj svetlobe.

MAN osnova in Stephexova nadgradnja

Bivalna nadgradnja za konje in ljudi je izdelek priznane belgijske delavnice Stephex, postavljena pa je na tovornjaško osnovo MAN H10 TGA 4×2. Pogonsko moč za udobno premikanje 12-metrskega in 19 ton težkega vozila zagotavlja 6-valjni dizelski motor s prostornino 10,5 litra, ki prek 12-stopenjskega avtomatskega menjalnika zmore na podlago prenesti 350 konjskih moči. V prid počasnemu manevriranju brez sunkov ob speljevanju, ki bi utegnili vznemirjati dragocen živi tovor, pa avtomatski menjalnik ponuja tudi počasno prestavo za vožnjo naprej in nazaj. Za premagovanje podlag s slabšim oprijemom pa ima na voljo tudi zadnjo diferencialno zaporo.

MAN H10 TGA 18.350 4×2 LL in nadgradnja Stephex
Motor: MAN D2066 euro3 diesel; 6-valjni; delovna prostornina: 10520 cm3; največja moč: 257 kW; največji navor: 1750 Nm pri 1000-1400 vrt/min
Prenos moči: 12 stopenjski avtomatski menjalnik + počasna prestva za naprej in nazaj, zadnja diferencialna zapora
Mere, mase: dolžina: 11850 mm, širina: 2550 mm, višina: 4000 mm, masa: 14650 kg, največja dovoljena masa: 19000 kg
Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 90 km/h; povprečna poraba: 25 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 250 l

Prevoz športnih konj zahteva zmernost na zavorah in tekočo linijo skozi ovinke

Prevoz športnih konj zahteva nekoliko drugačen in zagotovo še previdnejši ter pozoren način vožnje, kar nam je potrdil tudi kapetan ekipe in trener Maks Riossa. Zaradi drugačnega, manj sunkovitega doziranja zavorne moči je Maks izpostavil predvsem še povečano varnostno razdaljo. Precej pomembna pa je tudi tehnika vožnje skozi zavoje, ki mora potekati čim bolj gladko zaradi vpliva na počutje konj.

Lebdenje na zračnih blazinah

Tudi začeten nemir obeh konj – s kopiti prvih nog sta nekaj čas jezno “kopala” po sveže nastlani podlagi transporterja –, ki smo jih skupaj z nami vzeli na testno vožnjo, je po nekaj kilometrih odprte ceste in lebdenja na udobnem zračnem vzmetenju povsem zbledel in oba konja sta bila videti povsem mirna in sproščena. Ja, zadeva vsekakor deluje, saj je treba petične športne konje v tekmovalni parkur pripeljati brez stresa, sicer je dnevna forma in, verjeli ali ne, konjska koncentracija med zaprekami lahko vprašljiva.

Cestne konjeniške križarke domena voznic!?

Preskakovanje zaprek je ena izmed redkih športnih disciplin na svetu, kjer se v isti konkurenci merijo predstavniki obeh spolov. Zanimiva pa je tudi vozniška konjeniška izkušnja oziroma ugotovitev, ki nam jo zaupa Maks Riossa:

Kar nekaj zares velikih in razkošnih transporterjev uglednih športnih konjeniških centrov upravljajo predvsem voznice. Tudi na Posestvu Ugar naši tekmovalki, Maja Rudež in Manja Koren, odlično obvladujeta vožnjo tovornjaka, v katerem se peljemo, in se sami lahko brez težav odpeljeta na turnir.

Ja, dragi gospodje, tudi mi smo bili presenečeni, a 12-metrska cestna galeja s športnim zakladom na krovu pač očitno zahteva nežnejši pristop za volanom, ki ga pa dame – roko na srce – morda res premorejo več kot mi.

Dobrih dvesto tisočakov za 12 metrov vrhunskega udobja

Transporter ekipe Ugar Equestrian Team, s katerim smo se peljali po zeleni ribniški dolini tako po ceni (dobrih 200 tisoč evrov) kot tudi po opremljenosti – oba parametra bi brez komentarja poznavalca v naših očeh sicer kotirala višje – spada v višji srednji razred tovrstnih vozil. Na vprašanje, kje so meje cen tovrstnih vozil, če sploh obstajajo, pa Maks odgovarja:

Cene najdražjih transporterjev tako rekoč nimajo meje. Te cene so kot pri navtiki lahko zares izjemno visoke in so odvisne predvsem od želja lastnika. Pri prestižnem nizozemskem proizvajalcu tovrstnih vozil Roelofsen, pri katerem je vsaka nadgradnja ročno delo, izdelano izključno po naročilu, cena hitro doseže pol milijona evrov. Njihovi tovornjaki pa ponujajo praktično vse, od mobilnega internetnega dostopa, sodobne multimedije, najboljših materialov v bivalnem delu pa do keramične kopalnice in talnega gretja. Tam je ovira samo domišljija.

Dragoceni tovor: konjski atleti prve jakostne skupine

Na Posestvu Ugar, ki velja za enega izmed najboljših športno-konjeniških centrov v tem delu Evrope, se ukvarjajo z vzrejo vrhunski športnih konj. V njihovih trenažnih procesih so predvsem predstavniki nizozemske kraljeve toplokrvne pasme, saj veljajo za najboljšega modernega športnega konja, s katerim je mogoče dosegati vrhunske rezultate tako v preskakovanju ovir in kot tudi v dresurnem jahanju. Na Posestvu Ugar imajo strokovno znanje in pogoje, da skozi lastno selekcijo iz genetskega potenciala svojih konj izluščijo najboljše. Vzgajajo torej vrhunske atlete, ki uspešno nastopajo tudi na največjih konjeniških turnirjih po svetu. Prepoznavnost uspešno gradijo z lastno konjeniško ekipo, ki že desetletje uspešno nastopa po celi Evropi in z velikimi ambicijami zre tud v prihodnost.

Vir: siol.net

Komentiraj