Ribnica

Avstrijsko podjetje v Ribnici gradi zastekljevalnico

Ribnica – Na zemljišču poleg Inlesa so začeli graditi novo, okoli 5000 kvadratnih metrov veliko zastekljevalnico podjetja Ertl Glas Steklo. Z uresničitvijo naložbe, ki je vredna pet milijonov evrov, bodo zaposlili 30 ljudi, pozneje, ko bodo razširili proizvodnjo še z drugimi, tudi zahtevnejšimi vrstami stekla, pa bo tu delalo od 80 do 100 ljudi.

Glavni vzrok, da v Ribnici gradi proizvodne prostore avstrijsko podjetje, ki ima v Avstriji tri in na Češkem dve tovarni stekla, so Inlesove potrebe po steklu. Naš največji proizvajalec stavbnega pohištva, ki v več kot 20 držav izvozi 80 odstotkov proizvodnje, kupi več kot 2,5 milijona evrov stekla na leto. S podjetjem na tako rekoč domačem dvorišču pa si bodo v Inlesu zagotovili cenejšo in hitrejšo preskrbo s steklom. Prihranili bodo okoli 500.000 evrov na leto, pravi Andrej Mate, predsednik upravnega odbora Inles.

Ertl Glas Steklo bo v prvi fazi postavil proizvodno halo in pisarniške prostore v velikosti 5000 kvadratnih metrov. Gre za proizvodnjo izolacijskih stekel, kjer bodo osnovne steklene plošče v Ribnici razrezali na želene velikosti. V začetni fazi bodo delali predvsem za Inles, potem se nameravajo razširiti po slovenskem trgu in v naslednji fazi tudi na Hrvaško in v severni del Italije. »Pričakujemo, da bomo pozneje imeli tu tudi proizvodnjo kaljenega oziroma varnostnega stekla, verjetno pa se bo treba širiti tudi prostorsko,« je povedal Andrej Zrinski, direktor podjetja Ertl Glas Steklo. Zastekljevalnica bo začela obratovati junija 2011.

Vir: delo.si, S.F.

Komentiraj