Pisma bralcev

Orožarska trilogija ali »zbogom orožje« po slovensko

V imenu države - Odprodaja, prva knjiga
V imenu države - Odprodaja, prva knjiga
V imenu države - Odprodaja, prva knjiga

V imenu države - Odprodaja, prva knjiga

Trilogija pod skupnim naslovom »V imenu države« je name naredila neizbrisen pečat. O prodaji orožja na Slovenskem je bilo napisanega že veliko, a tako podrobno, podkrepljeno s toliko dokazi in dokumenti, kot jih zasledimo v omenjeni trilogiji, ni pisal še nihče.

Avtorja Matej Šurc in Blaž Zgaga sta raziskovalna novinarja. Pisanja knjig sta se lotila tako rekoč v ilegali, saj zaradi občutljivosti teme nista želela tega obešati na veliki zvon. Gradivo in dokumente sta skrbno zbirala in vsakega vsaj dvakrat preverila. Za to sta porabila skoraj pet let. Natančno citiranje dokumentov in podajanje informacij ne pušča dvomov. Zapisano je dejstvo in ne znanstvena fantastika, čeprav si bralec želi, da bi bila to le izmišljena kriminalna zgodba.

Tri knjige, vsaka s svojim naslovom, prinašajo poglobljen vpogled v delovanje nekaterih političnih in gospodarskih veljakov pred in predvsem po osamosvojitvi Slovenije. Prva knjiga, z naslovom »Odprodaja«,  poglobljeno prikazuje prodajo zalog orožja iz skladišč slovenskih vojašnic na Hrvaško in v Bosno. V drugi knjigi, z naslovom »Preprodaja«, sledi nakupu orožja z namenom njegove preprodaje preko slovenskega ozemlja na prej omenjeni vojni območji. V tretji knjigi, z naslovom »Prikrivanje«, nam postreže z dejstvi, zakaj nihče od vpletenih javnih osebnosti in njihovih podrejenih nikoli ni bil obsojen.

Knjige se berejo kot romani Agathe Christie, le da v glavni vlogi ne nastopajo izmišljene osebe, ampak znane osebnosti iz sveta politike in gospodarstva. Branje je posebno zanimivo tudi zaradi dejstva, da so kraji, kjer se kriminalka odvija, vsem dobro znani. Še bolj neverjetno se zdi, da je večina glavnih junakov, kljub vsem dosegljivim dokazom, še vedno na najvišjih državnih in gospodarskih položajih, kjer še naprej  krojijo usodo slovenskega naroda.

Ob branju trilogije me je po prvih občutkih nejevere in šoka počasi grabila jeza, ki se je od poglavja do poglavja spreminjala v bes. Smo Slovenci resnično tako zaslepljeni in naivni, da nam tudi nedvoumno jasni dokazni dokumenti ne razsvetlijo resnice? Si res ne želimo videti ali le ne želimo vedeti?

Dejstva so na dlani. Ogromno slovenskega orožja, ki je bil po osamosvojitvi last nas vseh, je bilo prodano na bojišča bivše Jugoslavije. Trgovci s smrtjo so orožje prodajali po oderuških cenah, nekajkrat večjih, kot so bile na svetovnem trgu. Večina nadaljnjih preprodaj, ki so se vršile preko našega ozemlja (in to v času embarga), so se vršile z namenom materialnega okoriščanja posameznikov. Akterji orožarske kriminalke so nas oropali in iz državne lastnine naredili krvav denar. Samo s provizijami so brezvestni trgovci s smrtjo zaslužili več deset milijonov dobička.

Prav neverjetno se zdi, da nam danes isti ljudje zatrjujejo, da preveč namenimo socialnim transferjem. Da smo preveč socialna država in da moramo danes vsi zategniti pas. In to nam govorijo tudi tisti, ki so bogateli na naš račun in na krvav način. Sram me je, resnično me je sram, da nismo sposobni takšnemu početju odločno reči NE! Sosednje države so to storile. Ker tega ne storimo, posredno odobravamo opisana dejanja, ne glede na to, kako nesprejemljiva so.

Trilogija »V imenu države« je za razjasnitev zgodovinskih dejstev naše mlade države še kako pomembna. Prvi dve knjigi sta na voljo tudi v naši knjižnici, tretja, ki je izšla prejšnji mesec, pa upam, da bo kmalu. Branje trilogije, ki sicer ni preveč sproščujoče, priporočam vsem, ki želijo (iz)vedeti, kako so nas nekatere javne osebnosti izigrale in nas izigravajo še naprej.

mag. Andreja Škrabec
Predsednica OO Zares Ribnica

2 komentarja

  • Če te res zanima področje o trgovini z orožjem lahko tudi malo povprašaš očeta svojega moža, ti bo lahko še dodatno razširil obzorje…Riko je v rusijo prodajal svoje izdelke, kaj vse pa se je uvozilo oziroma plačalo z protidobavo iz Sovjetske zveze…hm
    obsojam pa tako in tako vse trgovce z orožjem…

Komentiraj