Pisma bralcev

1 uro naprej : 100 let nazaj

Prstki - družinski zakonik

Družinski zakonik

Vikend, ki je za nami, je postregel z velikimi pričakovanji in žal tudi razočaranji. V soboto, 24.3.2012 smo čistili Slovenijo, vendar smo jo v nedeljo ponovno zapacali. Zavrnili smo Družinski zakonik, na katerem smo odločali o človekovih pravicah  in o pravicah manjšine. Za mene nekaj nesprejemljivega in nerazumljivega. Zato sem v nedeljo na twitterju tudi zapisala: »o Družinskem zakoniku so danes odločili tisti, ki ga ne razumejo in ga niso brali, so ga pa za vsak slučaj zavrnili, saj se njih tako ali tako ne tiče«. Kako zelo slovensko se to sliši.

Tak odnos ljudi do drugih se večkrat odraža tudi na občinskih sejah. Svetniki SDS in NSI so na zadnji občinski seji brez slabe vesti zavrnili naše predloge za umestitev dveh komasacijskih področij v proračun za leto 2012. Uvrstili so sicer  dva od štirih, to sta komasacijski območji Otavice in Breže, druga dva, Goriča vas – Hrovača in Jurjevica – Kot  pa nonšalantno zavrnili. Zakaj? Ne vem, ker niso povedali. Tudi niso ugovarjali našim obrazložitvam, pa vendar so ga zavrnili. Zgolj svetnik Jože Ilc je hitel pojasnjevati, da je on edini prisoten kmet  in da če že kdo, ve on, kaj pomeni zemlja kmetom. Zato v komasaciji ne vidi nobene prednosti le to, da bodo lastniki potem lažje zemljo prodajali, za to bo glasoval proti. No, mogoče pa velja prisluhniti edinemu ozaveščenemu kmetu. Mogoče je pa prav, da ni podprl komasacijo v Goriči vasi in Hrovači, on že ve, sosedje bodo zgolj prodali zemljo in po njegovem preveč obogateli in zato je bolje, da ostane vse tako kot je bilo.

Pa tudi svetnik NSI g. Janez Merhar ni podprl našega predloga. Zato ima sicer vso pravico. Je bilo pa skrajno čudno, da je po glasovanju hitel razlagati, kako je nujno potrebno nekaj narediti v Kotu in Jurjevici, da so prebivalci resnično ogroženi in da bi s komasacijo na temu območju lahko rešili njihov problem. Na skomasiranem območju bi tako lahko lažje uredili obvoznico, ki bi speljala promet iz kamnoloma mimo obeh vasi in tako vsaj malo omilila njihove vsakodnevne tegobe. Pohvalno, gospod svetnik, vaša skrb za vaščane je bila ganljiva. Vendar je bil tudi vaš obraz, ko sem vas opomnila, da ste pet minut pred tem glasovali proti komasaciji, izjemno ganljiv.  Meni je povedal več od vseh vaših besed in vaše dejanje je bilo bolj zgovorno od vseh vaših jadikovanj na seji. Kdor dobro misli, tudi dobro dela.

Ja, naša občina je res nekaj posebnega. Do sedaj smo zavrnili vse strukturne referendume, od dela na črno, malega dela in pokojninske reforme. Nekatere referendume smo zavrnili celo z največjo večino v državi, kot je bil to primer Arbitražnega sporazuma, pa čeprav smo občina, ki sploh ne meji na Hrvaško. To nam je uspelo tudi to nedeljo, saj smo človekove pravice poteptali s kar 71,66% proti. Res je, da smo preteklo nedeljo premaknili kazalce za eno uro naprej, smo pa zato postavili razvoj človeštva za 100 let nazaj. Mogoče se nekaterim že kolca tudi po sežiganju čarovnic, kdo ve.

Mag. Andreja Škrabec
Predsednica OO Zares-socialno liberalni Ribnica

Komentiraj