Loški Potok

Video: Spominska slovesnost na Ogenjci 2013 ob 71. obletnici roške ofenzive

Ogenjca 2013, Jerca Mrzel
Ogenjca 2013, Jerca Mrzel

Loški Potok –  V organizaciji občine Loški Potok in društva Ogenjca je v nedeljo, 28. julija 2013 v bližini nekdanje partizanske bolnice Ogenjca potekala spominska svečanost na kateri so se spomnili 71. letnice tragičnih dogodkov iz časa italijanske Roške ofenzive, julija 1942.

Ogenjca 2013, Jerca Mrzel

Ogenjca 2013, Jerca Mrzel

Zbrane je prvo nagovoril podžupan občine Loški Potok Maks Lavrič, ki je izrazil zadovoljstvo nad tako množičnim obiskom in udeležbo mlajših rodov na prireditvi, nato je pred mikrofon stopila Jerca Mrzel, dramska igralka in nekdanja državna poslanka. V nagovoru, ki se je v celoti razlikoval od vseh dosedanjih, je osvetlila pomembne zgodovinske osebnosti slovenskega naroda, od Trubarja do partizanskih junakov, in še posebej izpostavila nadutost posameznikov in skupin (zlasti cerkev in njenevele možje), pri tem pa je večkrat omenila izdajalce, torej rojake, ki so se bojevali na okupatorjevi strani.

»Tega kljub njihovi manipulaciji ne smemo nikokar dovoliti. Ne smemo dovoliti, da nam ukradejo domovino,« je poudarila. Dogodek pri Ogenjci, ki je bržkone po človeški plati skrbi za sotovariše in ranjence edinstven, pa še posebej častijo. Med ofenzivo, ki je na tem območju potekala od 24. julija do 29. avgusta 1942, je prišlo do množičnega streljanja talcev, požiga vasi Travnik, Srednja vas pri Dragi ter Novi in Stari Kot, izgona več sto prebivalcev občine v italijanska koncentracijska taborišča in tragedije pri partizanski bolnišnici Ogenjca.

Ranjence iz partizanske bolnišnice, ki je delovala v tajnosti, so med ofenzivo začasno prepeljali v kraško jamo v bližini. Zaradi izdaje so tik pred prihodom okupatorja izvedli množični samomor, za katerega so se predhodno dogovorili. Umrlo je 10 ranjencev in bolničarka Mimica, trije pa so streljanje preživeli.

Ogenjca ponazarja način delovanja partizanske vojaške sanitete v Sloveniji in je prostor enega najbolj tragičnih in dramatičnih dogodkov v zgodovini partizanskega zdravstva.

V kulturnem programu je nastopil mešani pevski zbor Loški Potok, domači harmonikar in recitatorji tamkajšnje osnovne šole.

Video, avtor posnetka Rudolf Grčman

Vir: radiokrka.com

Komentiraj