Loški Potok

Spominska svečanost na Ogenjci pri Loškemu Potoku 2015

Spominska svečanost na Ogenjci 2015
Spominska svečanost na Ogenjci 2015

Ogenjca – Društvo za ohranitev spomina na partizansko bolnico Ogenjca, Združenje borcev za vrednote NOB Ribnica in Občina Loški Potok so v nedeljo,  26.7.2015 pri Ogenjci pripravili proslavo ob 73-letnici tragičnih dogodkov med veliko ofenzivo italijanske vojske in uničenja partizanske bolnice Ogenjca.

Slavnostna govornica je bila dr. Maca Jogan, članica predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. V nagovoru se je dotaknila zgodovinske širine dogodka, ko je med italijansko Roško ofenzivo, ki je na tem območju potekala od 24. do 29. julija, leta 1942, prišlo do množičnega streljanja talcev, požiga vasi Travnik, Srednja vas pri Dragi ter Novega in Starega Kota, potem izgona več sto prebivalcev v italijanska koncentracijska taborišča ter tragedije pri partizanski bolnišnici Ogenjca.

V tej ofenzivi se je skupina ranjencev z bolničarko Mimico skrila v brezno pri Ogenjci. Po izdaji enega izmed ranjencev, ki je bil doma iz okolice Dolenjskih toplic in napadu sovražnika (požgana bolnica je bila petdeset metrov stran), so se ujeti v jami dogovorili, da jih Mimica (Marija Čepon iz Borovnice), ko bo za to prišel čas, vse postreli. To je tudi storila, zadnji naboj pa je prihranila zase. Trije ranjenci so preživeli.

»Ponosni smo na naše prednike in na Ogenjco, ki je zapisana kot častni kraj  slovenskega upora proti okupatorju,«

je dejal Jaka Bartol, predsednik  združenja Ogenjca.

Jaka Bartol o proslavi
Jaka Bartol o priznanjih

Vir: radio1.si

Komentiraj