Loški Potok

Spominska svečanost na Ogenjci 2014

Spominska svečanost pri Ogenjci 2014
Spominska svečanost pri Ogenjci 2014

Ogenjca  – Pri Ogenjci v globini loškopotoških gozdov je v organizaciji občine Loški Potok, društva Ogenjca in Zveze borcev Ribnica potekala spominska svečanost na kateri se se spomnili tragičnih dogodkov iz časa italijanske Roške ofenzive, julija 1942.

Spominska svečanost pri Ogenjci 2014

Spominska svečanost pri Ogenjci 2014

Slavnostni govorec je bil Janez Novak , župan občine Loški Potok. V spravljivem nagovoru, se je predvsem dotaknil zgodovinske širine dogodka, ko je med italijansko Roško ofenzivo pred 72 leti, ki je na tem območju potekala od 24. do 29. julija prišlo do množičnega streljanja talcev, požiga vasi Travnik, Srednja vas pri Dragi ter Novega in Starega Kota, izgona več sto prebivalcev v italijanska koncentracijska taborišča ter tragedije pri partizanski bolnišnici Ogenjca.

V tej ofenzivi se je zadnji dan julija 1942 skupina ranjencev z bolničarko Mimico skrila v brezno pri Ogenjci. Po izdaji enega izmed ranjencev, ki je bil doma iz okolice Dolenjskih toplic, in napadu sovražnika, potem ko je bila požgana bolnica petdeset metrov proč, so se ujeti v jami dogovorili, da jih Mimica (Marija Čepon iz Borovnice), ko bo za to prišel čas, vse ustreli. To je tudi storila, zadnji naboj pa je prihranila zase. Trije ranjenci so preživeli.

Več o dogodkih je zbrane seznanila mlada zgodovinarka Monika Montanič, ki je naredila raziskavo o tragediji v loško potoških gozdovih v času italijanske ofenzive. »Ponosni smo na naše prednike in na Ogenjco, ki je zapisana kot časten kraj slovenskega upora proti okupatorju,« je dejala Jaka Bartol, predsednik združenja Ogenjca.

Janez Novak o sporočilu zgodovinskih dogodkov v Ogenjci
Janez Novak o današnjem dogodku
Janez Novak o dogodkih v Ogenjci

Vir: radiokrka.com

2 komentarja

  • Kar ni ranjencev v jami Ogenjca bolničarka Mimi, kljub Hypokratovi prisegi, postrelila, sicer po predhodnem dogovoru z njimi in opravljeni revolucionarni indoktrinaciji in demonizaciji Italijanov, so preostali trije parizani bili od Italijanov hospitalizirani in so zato preživeli.

Komentiraj