Loški Potok

Spominska slovesnosti v Ogenjci ob 68. obletnici roške ofenzive

Ogenjca

Ogenjca

Občina Loški Potok in društvo Ogenjca sta 25.7.2010 organizirala spominsko svečanost, na kateri se je okoli 800 ljudi spomnilo tragičnih dogodkov iz časa italijanske Roške ofenzive, julija 1942.

Na spominski slovesnosti ob 68. obletnici roške ofenzive so se zbrani spomnili tragedij, ki so se dogajale v občini Loški Potok. Med ofenzivo, ki je na tem območju potekala od 24. julija do 29. avgusta 1942, je prišlo do množičnega streljanja talcev, požiga vasi Travnik, Srednja vas pri Dragi ter Novi in Stari Kot, izgona več sto prebivalcev občine v italijanska koncentracijska taborišča in tragedije pri partizanski bolnišnici Ogenjca.

Ranjence iz partizanske bolnišnice, ki je delovala v tajnosti, so med ofenzivo začasno prepeljali v kraško jamo v bližini. Zaradi izdaje so tik pred prihodom okupatorja izvedli množični samomor, za katerega so se predhodno dogovorili. Umrlo je 10 ranjencev in bolničarka Mimica, trije pa so streljanje preživeli.

Ogenjca ponazarja način delovanja partizanske vojaške sanitete v Sloveniji in je prostor enega najbolj tragičnih in dramatičnih dogodkov v zgodovini partizanskega zdravstva.

Italijanski okupator je požgal številne vasi, več sto civilistov je iz maščevanja postrelil, še več pa so jih odpeljali v koncentracijska taborišča. Skupina ranjencev z bolničarko Mimico se je skrilo v brezno pri Ogenjci. Po izdaji enega izmed ranjencev, ki je bil doma iz okolice Dolenjskih toplic, in napadu sovržanika, potem ko je bila požgana bolnica petdeset metrov proč, so se ujeti v jami dogovorili, da jih Mimica, (Marija Čepon iz Borovnice) ko bo za to prišel čas, vse ustreli. To je tudi storila, zadnji naboj pa je prihranila za sebe. Trije ranjenci pa so preživeli. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

ZVOK: Ministrica za obrambo, Ljubica Jelušič o sporočilu Ogenjce

Vir: radiokrka.com in rtvslo.si

Komentiraj