Koledar dogodkov Sodražica

Vabljeni v Sodražico na predstavitev knjige Andreje Škrabec – Fižol

Knjiga Andreje Škrabec, Fižol
Knjiga Andreje Škrabec, Fižol

Kdaj: četrtek, 13. september 2018 ob 17. uri
Kje: v prostorih Gasilskega doma v Sodražici
Info: —

Vabljeni  v Sodražico na
predstavitev knjige Andreje Škrabec – Fižol

v četrtek, 13. septembra 2018, ob 17. uri v prostorih Gasilskega doma v Sodražici

Dragi ljubitelji fižola…tokrat gremo s predstavitvijo knjige Fižol v Sodražico. Z vami se bomo družili ta četrtek od 17.ure dalje in pripravljali fižolov štrukelj…vse, ki vas kuhanje in fižol razveseljujeta vabimo, da se nam pridružite….

KDAJ: četrtek, 13. 9. 2018 ob 17.00
KJE: v prostorih Gasilskega doma v Sodražici (Trg 25. maja 5, 1317 Sodražica) v sodelovanju s Skupino za poprtnike – TD Sodražica. Delavnico bo vodila avtorica knjige Andreja Škrabec.

KAKO LAHKO SODELUJEM:
Kdor želi na delavnici tudi sam pripravljati fižolove štruklje, naj s seboj prinese naslednje sestavine in pripomočke.
Za testo: 250 g bele moke (mehke), 1 jajce, 1 veliko žlico sončičnega olja, 1,5 dl tople vode, ščepec soli.
Za nadev: ½ kg kuhanega rdečega fižola (lahko tudi 1 veliko pločevinko), 300 g polnomastne skute, 100 g kisle smetane, 2 jajci, šop svežega pehtrana, sveže mlet poper, sol.

S seboj imejte tudi: rjuho ali prt za razvlečenje testa; malo moke za posipanje po prtu; maslo za pekač; posodo za pripravo testa (lahko pa s seboj prinesete že pripravljeno testo), posodo za pripravo nadeva, žlico, nožek, desko za sekljanje pehtrana, palični mešalnik, pekač za peko štruklja. Pripravljeni štrukelj boste odnesli domov in ga spekli v domači pečici.

Več info in prijave: Zavod Parnas, 041 833 456, info@zavod-parnas.org
Za delavnico se lahko prijavite tudi pri Tini Zobec Pirnat tinazobec@gmail.com. Dogodek poteka v okviru projekta Kuharica Fižolov dan – LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe v sodelovanju treh partnerjev: EQUUS Stanislav Škrabec s.p., Hrovača (vodilni partner), Lesart d.o.o., Stara Cerkev in Zavod Parnas, Velike Lašče. Sofinanciran je iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – EKSRP (85 %).

Rojena v Ljubljani, dopustniška na Pokljuki in živeča v Ribnici, tako pravi avtorica Andreja Škrabec o krajih, ki globoko zaznamujejo njeno življenje. Vsak od njih pripoveduje svojo zgodbo, prvi o njeni mladosti, drugi o njeni ljubezni do gobarjenja in slednji o njenem družinskem življenju, med drugim tudi zgodbo o fižolu. Poleg kulinarike jo navdušuje gledališče, za katerega napiše kakšen scenarij, rada pa stopi tudi na odrske deske. Je ustanoviteljica zavoda Coknpok, preko katerega uresničuje tisto, kar jo v življenju resnično veseli: ohranjanje kulturne dediščine, gledališko ustvarjanje in življenje v sožitju z naravo.

Knjiga Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica, nam ponuja ideje za pripravo okusnih jedi iz fižola, na katere ob tej stročnici najverjetneje niti pomislili ne bi. Fižol je zdrav, okusen in bogat po vsebnostih, zato naj večkrat najde prostor na našem jedilniku. Ob kuhanju se je potrebno predvsem zabavati, pravi avtorica, zato knjigo bogati več kot 70 izrekov v ribniškem narečju. V knjigi je podrobno predstavljenih 18 sort fižola, za lažjo pripravo jedi pa najdete tudi nekaj kuharskih nasvetov.

Komentiraj