Koledar dogodkov Ribnica

Vabljeni na Škrabčevo domačijo na predstavitev knjige Andreje Škrabec – Fižol

Knjiga Andreje Škrabec, Fižol
Knjiga Andreje Škrabec, Fižol

Kdaj: četrtek, 6. september 2018 ob 18. uri
Kje: na vrtu Škrabčeve domačije
Info: —

Vabljeni na Škrabčevo domačijo na
predstavitev knjige Andreje Škrabec – Fižol

v četrtek, 6. septembra 2018, ob 18. uri na vrtu Škrabčeve domačije

Izbor iz 69 receptov za fižolovo jed v knjigi Andreje Škrabec predstavljamou 6. 9. na Škrabčevi domačiji!

Od Fižolovega dne v Hrovači do kuharice z naslovom Fižol Andreje Škrabec – konec poletja v Hrovači spet diši po fižolu.

Vabljeni prvi septembrski četrtek na vrt Škrabčeve domačije, kamor bo Andreja povabila prijatelje – kulinarične zanesenjake, da skupaj z njo predstavijo svoje specialitete iz fižola.

Sproščen pogovor med njimi bo odkrival zanimivosti tradicionalne in inovacijske pestrosti, ki jih v gastronomijo vnaša fižol, izbrane mojstrovine pa bodo dražile naše brbončice.

In še to – na dogodku ne bo naprodaj le knjiga Fižol, temveč tudi lokalna avtohtona sorta fižola – ribničan, ki je spodbudil bogato kulinarično dogajanje v Hrovači.

Vas zanima, kako se bosta v športnem duhu v pripravah fižolovih specialitet pomerila nekdanji predsednik ND Gorica Bogdan Pikula in predsednik RD Riko Ribnica Marko Obrstar, kako inovira tradicionalna kulinarična izhodišča stand up komičarka in igralka Lucija Ćirović in kako sprošča v kuhi svojo ustvarjalnost direktor Urada za množično vrednotenje nepremičnin na Geodetski upravi RS Dušan Mitrović Dule? Zagotovo vas bo s svojim krožnikom navdušil začetnik slovenskega kulinaričnega preporoda chef Slavko Adamlje, fižolova torta Andreje Škrabec pa bo  degustacijo okusno zaokrožila. Na druženju ne bo umanjkal nepogrešljivi prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in velik poznavalec slovenske kulinarike. K besedi oz. mikrofonu bosta vabljena tudi ribniški humorist Medard Pucelj in ribniški kantavtor Stojan Bavdek.

Pridite na sproščeno in okusno druženje v četrtek, 6. septembra 2018, ob 18. uri na vrt Škrabčeve domačije!

Rojena v Ljubljani, dopustniška na Pokljuki in živeča v Ribnici, tako pravi avtorica Andreja Škrabec o krajih, ki globoko zaznamujejo njeno življenje. Vsak od njih pripoveduje svojo zgodbo, prvi o njeni mladosti, drugi o njeni ljubezni do gobarjenja in slednji o njenem družinskem življenju, med drugim tudi zgodbo o fižolu. Poleg kulinarike jo navdušuje gledališče, za katerega napiše kakšen scenarij, rada pa stopi tudi na odrske deske. Je ustanoviteljica zavoda Coknpok, preko katerega uresničuje tisto, kar jo v življenju resnično veseli: ohranjanje kulturne dediščine, gledališko ustvarjanje in življenje v sožitju z naravo.

Knjiga Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica, nam ponuja ideje za pripravo okusnih jedi iz fižola, na katere ob tej stročnici najverjetneje niti pomislili ne bi. Fižol je zdrav, okusen in bogat po vsebnostih, zato naj večkrat najde prostor na našem jedilniku. Ob kuhanju se je potrebno predvsem zabavati, pravi avtorica, zato knjigo bogati več kot 70 izrekov v ribniškem narečju. V knjigi je podrobno predstavljenih 18 sort fižola, za lažjo pripravo jedi pa najdete tudi nekaj kuharskih nasvetov.

Komentiraj