Črna kronika

26-letni Matej Oražem uboja podjetnika Toneta Pogorelca ni priznal

Matej Oražem na sodišču
Matej Oražem obsojen na 12 let in pet mesecev zapora za umor Toneta Pogorelca (Foto: Jaka Gasar)

Ljubljana. –  Včeraj je pred ljubljanskega okrožnega sodnika Srečka Škerbca prvič sedel 26-letni Matej Oražem iz Ribnice. Obtožen je, da je v začetku lanskega decembra v lokalu v Dolenjih Lazih pri Ribnici ubil 55-letnega Toneta Pogorelca, uspešnega ribniškega podjetnika. Za primer, da krivdo prizna, je tožilka Alenka Jesenko predlagala desetletno zaporno kazen. »Tega ne bom podpisal,« se je na predlog odzval že večkrat obsojeni Oražem. Zato bo moral Škerbec izpeljati običajno sojenje, ki se bo z zagovorom in zaslišanjem prič začelo sredi maja.

Matej Oražem na sodišču

Matej Oražem na sodišču

Tragedija se je zgodila 2. decembra med 23. uro in polnočjo v bifeju Krajec v Dolenjih Lazih. V obtožbi na kratko piše, da je Oražem z lovskim nožem, dolgim dobrih 24 centimetrov, napadel Pogorelca in mu zadal več vbodnih ran ter vreznin po rokah, obrazu in glavi. Za 55-letnika iz Bukovice pri Ribnici je bila usodna poškodba vratne vene – nesrečna žrtev je približno 20 minut po polnoči umrla zaradi izkrvavitve.

Na silo nazaj v lokal

O drugih podrobnostih včeraj še niso govorili, je bilo pa po dogodku med domačini slišati, da naj bi med žrtvijo in napadalcem najprej prišlo do povsem nepotrebnega spora in pretepa. Glede na govorice naj bi Oražem pristopil do Pogorelčevega prijatelja, električarja, ki so mu neznanci pred kratkim ukradli orodje. V zameno za 500 evrov mu je ponudil informacije o tatovih. To je razburilo Pogorelca, po pripovedovanju domačinov povsem nekonfliktnega človeka. Oražmu naj bi dejal, naj prijatelja ne izsiljuje, in ga odrinil. Prišlo je do prerivanja, po katerem so gostje lokala Oražma in Pogorelca razdvojili. Šestindvajsetletnik naj bi takrat dejal, zdaj boste videli, česa sem zmožen, in se odpravil v avto po nož. Ko se je hotel vrniti, mu gostje niso pustili nazaj v lokal. Z notranje strani so držali vrata, a to napadalca ni ustavilo. V prostore je prišel na silo, odšel naravnost do Pogorelca in ga napadel.

Vse, kar je Oražem včeraj lahko povedal, je, da mu je žal. Potem ga je sodnik prekinil, češ da bo vse lahko razložil med sojenjem. Glede na zbrane dokaze sicer Oražem težko zanika, da je Pogorelca ubil, bo pa obramba poskušala omajati ugotovitve izvedenca, psihiatra dr. Boruta Samasturja, češ da je bil v usodnem trenutku povsem prišteven. Zagovornik Dejan Markovič je včeraj že predlagal, naj sodišče v primer vključi še enega neodvisnega psihiatra, ki bo pregledal vso dokumentacijo in ocenil psihično stanje obtoženega v času kaznivega dejanja.

Pravi, da se dogodka ne spominja

Oražmu so kri in urin pregledali sicer šele naslednje jutro po dogodku. Psihiater je glede na te izmere izračunal, da je imel v usodnem trenutku v krvi v povprečju 2,06 promila alkohola. Ocenil je, da je šlo za zmerno pijanost, ki pa ni okrnila njegove prištevnosti. Storilec je sicer pred napadom veliko pil. Po končani službi ob treh popoldne naj bi šel najprej na pivo v Lepovče. Nato je v Ribnici spil še eno pivo in travarico za povrh. Potem se je odpravil v Krajec, kjer je ponovno naročil pivo in travarico, ter se napotil še na bližnjo turistično kmetijo, kjer se je trikrat ali štirikrat »okrepil« z mešanico dveh decilitrov refoška in decilitra kokakole. Pozno zvečer se je, žal, spet vrnil v Krajec, kjer za točilnim pultom prav tako ni stal ob praznem kozarcu.

Ko so ga v preiskavi spraševali, kaj se je dogajalo med njim in Pogorelcem, je odvrnil, da se ne spominja. Za tragedijo naj bi izvedel šele pozneje, ko je lokal zapustil in se po telefonu pogovarjal s svojim dekletom. Takrat mu je povedala, da ga iščejo. Na vprašanje, ali pijan postane agresiven, je odgovoril, da je v takšnem stanju zagrešil že marsikatero neumnost. Oražem je bil sicer že večkrat obsojen zaradi nasilnih kaznivih dejanj. Kaznovan je bil zaradi sodelovanja v skupini, ki je preprečila uradno dejanje uradni osebi, pa tudi zaradi nasilništva in ogrožanja z nevarnim orodjem pri pretepu ali prepiru.

Vir: dnevnik.sdi, Mojca Furlan – Rus

 

Komentiraj