Črna kronika

Se Matej Oražem Tonetovega uboja ne more ali ne želi spomniti?

Gostilna Krajec, kjer se je zgodil uboj
Gostilna Krajec, kjer se je zgodil uboj

Matej Oražem, ki je do smrti zabodel Toneta Pogorelca, naj bi se svojega dejanja zavedal. Izvedenec meni, da je Oražem alkohol užival občasno in da od njega ni bil odvisen.

LJUBLJANA – »Izključujem možnost, da bi bila pri njem zavest huje motena zaradi zaužitega alkohola,« je glede 26-letnega Ribničana Mateja Oražma, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo za uboj 55-letnega Toneta Pogorelca 2. decembra lani v bifeju Krajec v Dolenjih Lazih, povedal sodni izvedenec psihiatrične stroke Borut Samastur in dodal, da se je dogodka v lokalu dobro zavedal, »a je imel nižjo stopnjo kontrole«.

Do takšnega zaključka je prišel zaradi dejstev, kako dobro se je Oražem oziroma Žajfca, kot ga kličejo domačini, spominjal pivskega pohoda pred tragedijo v lokalu in dogajanja po tistem usodnem zabodu z lovskim nožem, ko je z avtom zapeljal v blato, se peš »po travnikih in močvirjih« odpravil v Zamostec pri Sodražici, vmes pa je po telefonu govoril tudi s partnerico.

Oražem, kot je zatrdil v zagovoru, se namreč ne spominja ključnega dogodka v Krajcu, prav tako ne, kako se je po sporu s Pogorelcem v avto odpravil po nož. Po izvedenčevem mnenju je možno, da bi Oražem to pozabil, pojasnil je, da je to lahko psihogena amnezija oziroma »ko se nečesa ne more ali ne želi spomniti«. Ocenil je še, da je bila pri njem stopnja alkoholiziranosti med nizko in srednjo (v krvi je imel 2,06 g/kg alkohola) in da je, glede na podatke iz preteklosti, občasno užival alkohol, a da od njega ni bil odvisen.

Pri obtoženem je še ugotovil, da ima ta disocialno osebnostno motnjo, kar pomeni, da takšna oseba ne upošteva družbenih standardov, da je nezainteresirana za čustva drugih in da je neprilagojena. Na dodatno vprašanje Oražmovega zagovornika Dejana Markovića, ali je pri svoji oceni upošteval tudi zagovor obtoženega, da je bil v preteklosti zaradi nesreče tri dni v nezavesti, je izvedenec odgovoril, da teh podatkov v zdravstveni dokumentaciji ni bilo. Menil je sicer, da bi to lahko, če bi šlo za psihoorganske spremembe, vplivalo na obtoženčevo poznejše obnašanje. »Osebe s psihoorgansko poškodbo imajo nižjo toleranco do alkohola,« je pojasnil. Marković s Samasturjevimi ugotovitvami ni bil preveč zadovoljen, zato je predlagal, da sodišče postavi novega izvedenca, ki je specializiran za alkohol in ki naj oceni, kako je alkohol vplival na obtoženčevo ravnanje z vsemi preteklimi okoliščinami vred. V spis je vložil tudi dokumentacijo iz UKC Ljubljana, ki naj bi dokazovala, da je bil Oražem konec maja 2010 tam na zdravljenju zaradi prometne nesreče.

Vir: slovenskenovice.si

Komentiraj