Črna kronika

Matej Oražem obsojen na 12 let in pet mesecev zapora za umor Toneta Pogorelca

Matej Oražem na sodišču
Matej Oražem obsojen na 12 let in pet mesecev zapora za umor Toneta Pogorelca (Foto: Jaka Gasar)

Zaradi uboja 55-letnega Toneta Pogorelca iz Bukovice pri Ribnici je bil včeraj na dvanajst let zapora obsojen 27-letni Matej Oražem iz okolice Ribnice, senat mu je tudi preklical pogojno obsodbo okrajnega sodišča v Kočevju, in sicer pol leta zapora zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, in mu izrekel enotno kazen dvanajst let in pet mesecev zapora.

Ljubljana – Bridko je zajokala vdova 55-letnega ribniškega podjetnika Toneta Pogorelca na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj, ko je sodnik Srečko Škerbec pojasnil, zakaj se je sodni senat odločil, da Mateja Oražma iz Ribnice pošlje za dvanajst let in pet mesecev za zapahe.

Oražem je 2. decembra 2014 pozno zvečer brutalno s 24 centimetrov dolgim lovskim nožem v lokalu Krajec v Dolenjih Lazih ubil Pogorelca. Sodba sicer še ni pravnomočna, do dokončne odločitve pa obsojeni ostaja v priporu.

»Kot običajno je obtoženi po službi celo popoldne popival po lokalih v Ribnici in okolici. V lokalu je stopil do oškodovanca, začela sta se prepirati in prerivati. Natakarica in gostje so obtoženega pospremili iz lokala, ta pa je dejal, da bodo že videli, česa je sposoben. Šel je v avto, vzel lovski nož in pri svoji odločitvi je bil neomajen,« je ocenil sodnik Škerbec.

Večkrat ga je zabodel

Tako priče kot materialni dokazi in ne nazadnje samo pričanje obtoženega so sodnemu senatu pritrdili, da se je vrnil z namenom, da bi s Pogorelcem obračunal. Čeprav so gostje zadrževali vrata, mu je z vso silo uspelo vstopiti nazaj v lokal. Skočil je na oškodovanca, ga »zajahal« in ga z nožem večkrat zabodel. Usoden je bil vbod v vrat, Pogorelec je kljub hitremu posredovanju zdravnikov umrl kmalu po polnoči.

»Svojega dejanja se je zavedal, saj je takoj pobegnil in sunkovito odpeljal. Z avtom je obtičal v blatu in peš prišel domov, kjer so ga že pričakali policisti,« je še dejal sodnik. Tudi forenziki so potrdili, da je bil najdeni lovski nož morilsko orožje, saj so na rezilu našli biološke sledi ubitega, na ročaju pa morilčeve. Oražmu so kri in urin pregledali šele naslednje jutro po tragediji. Izvedenec je glede na izvide izračunal, da je imel v usodnem trenutku v krvi v povprečju 2,06 promila alkohola.

Tožilstvo je sicer predlagalo 14 let zapora, odvetnik bistveno milejšo kazen, sodni senat pa se je odločil za dvanajst let, zaradi preklica pogojne kazni pa za enotno kazen 12 let in pet mesecev zapora. Ko bo sodba pravnomočna, bo moral Oražem plačati vdovi pokojnega še stroške pogreba, državi pa stroške sodnega postopka.

Sodnik je bil oster

Prav predkaznovanost je bila ena od oteževalnih okoliščin pri izreku sodbe, druga pa način življenja, pri čemer je bil sodnik Škerbec še posebej oster: »Očitno je glede na pričevanje prič popivanje po službi v vaših krajih nekaj običajnega. Sprejeli smo tudi vaše obžalovanje, a je bilo prepozno. Dobro ste vedeli, kaj počnete, ko ste pijani. Takrat delate težave. Ne le sebi, tudi drugim. Če do spornega dogodka ne bi prišlo 2. decembra, bi prišlo čez en mesec ali čez pol leta. Zaradi ponovitvene nevarnosti vam bomo do pravnomočnosti tudi podaljšali pripor.«

K temu je Oražem precej nejevoljno odvrnil: »Kaj, bom kar šel in še enega ubil!« Nič ni pomagalo, vklenjenega so pazniki peljali nazaj za rešetke.

Vir: dnevnik.si, Primož Knez

1 komentar

Komentiraj