Utrip časa Zanimivosti

Stari računi, dopisi, ribniških podjetnikov, obrtnikov…(JOR-Ribnica)

Olimpionik Leon Štukelj na JOR - ovem konju z ročaji, foto dokumentacija TMS
Olimpionik Leon Štukelj na JOR - ovem konju z ročaji, foto dokumentacija TMS

“Preteklost živi samo za tistega, ki jo pozna, raziskuje, sprašuje”, je leta 1974 zapisal Golo Mann v svojem pomembnem eseju o » Zgodovinski znanosti včeraj in danes«. Zgodovina, zavita v škrlatno oblačilo, nas vedno preseneča in navdihuje in zato je prav, da jo poznamo.

Letos, ko obeležujemo 120 – letnico rojstva slovenskega telovadca in olimpionika ter pravnika Leona Štuklja in ki mimogrede ravno v tem času poteka njegova obširna spominska razstava Leon 120 v dolenjskem muzeju je prav, da spomnimo tudi na njegovo povezanost z Ribnico, pa čeprav le simbolno. Olimpionik Leon Štukelj je namreč telovadil na JOR-ovem konju z ročaji. JOR iz Ribnice pa je bila prva tovarna telovadnega orodja na Slovenskem. Pred časom so v medijih pisali, da je kustos Tehniškega muzeja Slovenije našel konja z ročaji podjetja JOR, v skladiščih TVD Partizan na Viču. Ta športni rekvizit, so sedaj restavrirali in trenutno sta taka konja ohranjena le dva. Eden je v športnem centru v Ribnici, kjer je stalna razstava podjetja JOR, drugi pa v tehniškem muzeju Slovenije. Da je bilo telovadno orodje, tudi konja z ročaji in brez njih prepoznaven produkt dokazuje tudi glava v dopisu podjetja JOR iz leta 1928. V njem Jakob Oražem pošilja ponudbo telovadnega orodja hrvaškemu Sokolu v Bjelovarju. V drugem dopisu iz leta 1939, kjer je opaziti v glavi le tega, da sta bila lastnika brata Tone in France Oražem pa pošiljajo dopis v tovarno za kisik v Ljubljani za napolnitev cilindrov, katere so poslali po železnici.

Čeprav gre le za kos papirja je tudi to naša kulturna in tehnična dediščina in vesel sem, da se takšni dokumenti ohranijo skozi čas in prispejo v roke zbiratelja, ki zna to ceniti in ohraniti.

Peter Lesar
zbiratelj razglednic ribniške doline, 030 996 225
dopisi osebni arhiv

Komentiraj