Utrip časa Zanimivosti

Najbolj znana Sodražanka – Cita Lovrenčič Bole

Cita Lovrenčič Bole
Cita Lovrenčič Bole

Med stotimi pomembnimi ženskami 19 in 20 stoletja v Sloveniji najdemo tudi za mnoge že pozabljene ime Cite Lovrenčič Bole, ki se je leta 1917 rodila v Sodražici.

Spomine nanjo so v domačem kraju širši javnosti v sodelovanju z občino Sodražica predstavili člani sodraškega društva upokojencev, ki vsako leto na temo znanih sokrajanov pripravljajo tematske razstave. Lani so za tržni dan spoznali ustvarjalnost svetovno priznanega kiparja Franceta Goršeta, letos pa so prvič na ogled postavili razstavo o delu in življenju Cite Lovrenčič Bole, na novo pa jo odprli ob občinskemu prazniku konec oktobra.

Lepa Cita, kot so ji imenovali soborci iz prekomorskih brigad, je bila ugledna zdravstvena delavka, ki ni bila znana le v Sloveniji. Medicinska sestra po izobrazbi in prepričanju, kot je zapisano v množici podatkov o njej, je med drugim prva orala ledino patronažne službe v Sloveniji, rezultate njenih prizadevanj, ob podatkih, da se je z novimi pristopi pri nas bistveno zmanjšala smrtnost dojenčkov, novorojenčkov in mater ob porodu, pa so posnemali tudi v tujini.

Leta 1973 ji je Mednarodni komite Rdečega križa v Ženevi podelil medaljo Florence Nightingale, znane britanske humanistke. »Tudi v naši lokalni skupnosti je precej zaslužnih žensk, o katerih želimo v prihodnje izvedeti še kaj več. Z razlogom smo se najprej spomnili Cite Lovrenčič Bole,« je dejala Cvetka Vesel, tajnica Društva upokojencev Sodražica. Razstava bo na ogled v prostorih tamkajšnje zdravstvene postaje do 30. novembra.

Vir: radio1.si

Komentiraj