Velike Lašče

100 let od podelitve trških pravic Velikim Laščam

Velike Lašče – 14. maja 1913 je cesar Franc Jožef z najvišjim sklepom imenoval in podelil pravico trga kraju Velike Lašče. V počastitev tega dogodka je bila včeraj zvečer, 14. maja 2013 v spodnjih prostorih tamkajšnje občinske stavbe prireditev z naslovom »Velike Lašče-Villa Lasis je trg postala«

100 let od podelitve trških pravic Velikim Laščam

100 let od podelitve trških pravic Velikim Laščam

Panojska razstava predstavlja pomembnejše mejnike v zgodovinskem razvoju Velikih Lašč od prve omembe Velikih Lašč do podelitve trških pravic in do nastanka današnje Občine Velike Lašče.

Poudarek je na obdobju, ko so Lašče postale trg in naredile pomemben korak na poti iz vasi v mesto, je dejala avtorica razstave Barbara Pečnik. Prireditev se je nadaljevala na Trubarjevi domačiji na Rašici z otvoritvijo razstave Brez Laščanov ni Lašč.

[oglas tip=”180×150″ p=”D”]Razstava, na ogled so jo postavili v Trubarjevi čitalnici, predstavlja pomembnejše velikolaške može in ženske, pri čemer je izpostavljeno njihovo delovanje, pomembno za Velike Lašče in njihov doprinos k temu, da so Velike Lašče postale trg in danes Občina Velike Lašče.

Pomembni velikolaščani prihajajo z različnih področij družbenega delovanja: Predvsem so znani Trubar, Levstik, Stritar in Javoršek, med drugimi tudi Ivan Pucelj, Janez Debeljak, Justina Jagodič, Franc Jontez in ostali.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj