Utrip časa

Rokomet v ribniški dolini nekoč

Igralci in trenerji sezone 1978-1979

Da je rokomet vodilni in aktivni šport v ribniški dolini nam priča tudi njegova zgodovina. Začetki ribniškega rokometa uradno segajo v letu 1955, natančneje petek 23. decembra 1955, ko je bila vpisana v dnevnik 3. a. razreda nižje gimnazije v Ribnici prva šolska ura rokometa.

Učitelj telesne vzgoje Maks Drobnič

Takratni učitelji telesne vzgoje so obravnavali vso snov o rokometnih pravilih, rokometni teoriji, prikazali so prijeme, mete žoge in podobno. V letu 1957 zasledimo vse pogostejše vpise rokometnih ur, kar kaže, da je bila teorija rokometa dobro obravnavana. Posameznim vajam pa je 8. aprila 1957 sledila prva rokometna tekma med dvema razredoma nižje gimnazije v Ribnici. Vsa rokometna dejavnost se je tako odvijala v nižji gimnaziji vse do leta 1960.

Ob tej priložnosti se je potrebno spomniti in zahvaliti začetniku ribniškega rokometa tovarišu Maksu Drobniču, predmetnemu učitelju telesne vzgoje na nižji gimnaziji v Ribnici in kasneje osnovni šoli v Ribnici. V tem prvem obdobju je začel, uvajal in vodil vso rokometno dejavnost v Ribnici. S tem predtekmovalnim šolskim obdobjem v letih 1955-1960 so se številni po zapuščanju osnovnošolskih klopi začeli ukvarjati z organizirano dejavnostjo rokometa.

Številne ribniške generacije igralcev so skozi vso zgodovino organiziranega rokometa v 65 letni zgodovini razvijali in popularizirali rokomet, ki je še danes eden ključnih športov v naši dolini. Najprej so delovali kot rokometna sekcija Partizan Ribnica, nato rokometni klub Inles Ribnica in sedaj v novejšem času rokometni klub Riko Ribnica.

V slikovni prilogi si oglejte ekipe začetnih generacij ribniškega rokometa.

Ob tej priložnosti – visokem jubileju pa tudi čestitke vsem dosedanjim igralcem, veliko uspeha novejši generaciji in nenazadnje zvestim navijačem in podpornikom ribniškega rokometa.

podatke zbral in zapisal Peter Lesar
fotografije Almanah ob 30 letnici rokometa v Ribnici

Komentiraj