Utrip časa

Ribniška Opekarna – ko slika pove več kot tisoč besed

Poslopja opekarne v Ribnici z visokim dimnikom. Poleg opekarne je bil bajer - ribnik, ki je nastal zaradi izkopa materiala za opeko

Stari pregovor pravi, da slika pove več kot tisoč besed. Slednje velja še posebno če se z njihovo pomočjo sprehajate po svojih spominih. Mnogo pred obstojem mobilnih naprav in enostavno uporabo fotoaparata so bili na sceni zgolj profesionalni fotografi. Na veliko (ne)srečo so ujeli številne trenutke, ki se jih sicer ne bi mogli več spominjati tako slikovito. Nekatere fotografije so moteče, druge senzacionalne, nekatere so lepe…

Vsem pa je skupna zgodovina. Na starih slikah je predstavljena naša dediščina, ki starejše nostalgično vrača v čas njihove mladosti, mlajše pa opominja, da je vredno kljub sodobnim napravam napraviti dobro fotografijo in ohranjati spomine.

Kot ljubiteljski zbiratelj razglednic, fotografij, dokumentov ribniške doline sem vesel in hvaležen za vsako vašo staro fotografijo, ki ste mi jo že podarili in se še priporočam za naprej.

Skozi stare fotografije si oglejte zgodovino ribniške opekarne A. Peterlin & tovariši, kasneje Ivan Klun & tovariša, ki je začela obratovati pred natanko 120 leti. Starejši občani se boste zagotovo spomnili velikih poslopij in visokih dimnikov na Veliki Mlaki.

zapisal Peter Lesar
peter.lesar1@gmail.com, 030 996 225
fotografije, slike osebni arhiv

Komentiraj